Vatandaşa THU kazığı

yazar:

kategori:

Türkiye yeni bir terimi öğrendi. Bankalar tarafından hayatımıza sokulan THU yani Teklif Hazırlama Ücreti. Bankalar artık kredi başvurusunda Teklif Hazırlama Ücreti alıyor.
Bankaların eli vatandaşın cebinden çıkmıyor. Akıl almaz ücretler, komisyonlar, sigortalar derken şimdi de THU ücreti çıktı. 
Yerli sermayeli özel bir bankanın başlattığı bu ücrete tepki büyüyor. Deneyimli ekonomi gazetecisi Kadife Şahin’in Milliyet Gazetesi’nde yer alan haberine göre, banka bir firma sahibinin 50 bin liralık kredi başvurusundan 500 lira THU ücreti aldı. Firma sahibi hesabından kendi onayı olmadan kesilen 500 lirayı araştırdığında bu paranın THU için yani Teklif Hazırlama Ücreti için kesildiğini öğrendi. 
Yaptığı tüm itirazlara rağmen söz konusu ücreti geri alamayan firma sahibi isyan etti. Krediyi bile almamasına rağmen bu ücretin kesilmesi konusunda düzenleyici kurumlar her hangi bir işlem yapmadı.
BDDK, sadece bireysel müşteriler için komisyon ve ücret sınırlaması getiriyor. Firma hesapları için her hangi bir sınırlaması yok. Yani banka isterse KÖİ bile yani Keyifim Öyle İstedi ücreti bile alabilir.