Bankaların keyfi ücret ve komisyonuna yasak geliyor

yazar:

kategori:

Artık kredi hazırlama ücreti bile talep eden bankalara yeni düzenleme geliyor. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelecek yeni yasa teklifine göre, bankalar vatandaşlardan ve şirketlerden kafasına göre ücret alamıyacak.
Bir bankanın THÜ adıyla yani Teklif Hazırlama Ücreti adı altında müşteri hesabından para alması büyük tartışmaya neden olmuştu. İşte bu haberin kamuoyunda gündeme gelmesinden sonra AKP yeni bir yasa teklifi hazırlayarak bankaların bu tür kafasına göre ücret almasına sınırlama getiriyor.
AKP tarafından hazırlanan ve Bankacılık Denetleme Kurumu tarafından tartışılmaya açılacak olan yeni yasaya göre. bankalar Merkez Bankası’nın belirleyeceği komisyon ve ücretleri alabilecek. Bunların da yine sınırları Merkez Bankası tarafından kredi kart ücreti ve kredili mevduat hesabı faiz ücreti gibi belirlenecek.
LİMİT TAHSİS ÜCRETİ KALDIRILACAK
Yeni teklifin yasallaşması ile bankalar bir çok keyfi komisyonu artık alamıyacak. Bunlardan biri de özellikle esnaf ve ticari şirketlere uygulanan limit tahsis ücreti kaldırılacak. Bankalar şirketlere tıpkı kredile mevduat hesabı gibi belirli bir limit tanımlıyor. Şirket bu tanımlanan limiti yıl içinde ister kullanıyor isterse kullanmıyor ama banka bundan her ay dönemsel olarak komisyon alıyor.
Bu komisyonun sınırının olmaması bankaların kafalarına göre ücret almalarına neden oluyor. Bazı bankalar limit tahsis ücretini aylık 5 bin liraya kadar çıkartabiliyor.
KOMİSYON GELİRLERİ
Yeni düzenlemeyle bankaların azami faiz oranlarının yanı sıra her türlü işlemden elde ettikleri ücret, masraf, komisyon ve hizmet bedelleri için azami miktar veya oranları tespit etmeye Merkez Bankası yetkili olacak. Yılın ilk 9 ayında kredilerden alınan ücret ve komisyonlar 10.5 milyar liraya, hizmet gelirleri ise 31.8 milyar liraya çıktı.