Garanti ‘ye saldırı Rusya ve Amerika’dan geldi

yazar:

kategori:

Garanti BBVA’ya  dün saatler süren siber saldırının arkasında  Rus ve Amerikalı siber korsanlar çıktı.
Türkiye dün kelimenin tek anlamı ile bir dijital kıyamet yaşadı. Dün öğle saatlerinde başlayıp, gece 23.30’a kadar süren bir siber saldırı hayatı felç etti. Türkiye’de en fazla kredi kartı ve kart işleminde kullanılan POS cihazı bulunan Garanti BBVA’ya yapılan saldırı on binlerce insanı mağdur etti. ATM çalışmadı, POS cihazlarından kredi kart ödemesi alınamadı. 
Bu büyük siber saldırının arkasından ise Rus ve Amerikalı siber korsanların eş zamanlı saldırıları çıktı.
Saldırın boyutu 100  gibayatlık olduğu belirtiliyor. 100 giyabayt siber dünya için çok büyük bir saldırı olarak nitelendirilmiyor. Zira, Avrupalı bankalara daha önce bunun onlarca kat daha büyüklükte saldırıların yapıldığı biliniyor. 
TÜRKİYE NEDEN ETKİLENDİ?
Garanti BBVA’ya yapılan siber saldırı kısa sürede Türkiye’de  internet hizmeti veren tüm şirketleri olumsuz etkiledi. Turkcell,. Vodafone ve Türk Telekom sistemi büyük zarar görürken,  hosting yani site barınma hizmeti veren  şirketlerin devre dışı kalması nedeniyle yüzbinlerce web sitesi çalışmadı.
Bilişim uzmanı Sedat Erdem, sorunun Türk Telekom’dan kaynaklandığını ve bunun nedenini ise alt yapı yetersizliğine bağladı.
Erdem’e göre, Türk Telekom’un yıllardır internet altyapısına yatırım yapmaması Türkiye’yi saldırılara açık hale getirdi. Bilindiği gibi Türk Telekom’u özelleştirme yolu ile alan Lüblanlı şirket borcu ödemeyip Türkiye’den gitmişti. 
TELEKOM AÇIKLAMASI: ZAMINDA MÜDAHALE
Türk Telekom saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Saldırıya zamandında(!)müdahale yapıldığını bildirdi.
27 Ekim 2019 Pazar günü başlayan siber saldırıyla ilgili Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç da bir açıklama yaptı. Türk Telekom’un açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Dünyada pek çok kurumun hatta devletlerin maruz kalabildiği siber saldırılardan birini biz de ülkemizdeki bazı kuruluşlara yönelik olarak yaşamak durumunda kaldık. Saldırı, Türkiye’nin bilgi, iletişim ve teknoloji şirketi Türk Telekom’un alanında yetkin siber güvenlik uzmanları tarafından zamanında müdahale edilerek durdurulmuştur.
Ülkemizin en büyük Siber Güvenlik Merkezine sahip olan şirketimizin aldığı önlemlerle yurt içi ve yurt dışı internet trafiği herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeksizin normal seyrinde devam etmektedir. Diğer operatör ve servis sağlayıcılarını da etkilemiş olan saldırıya karşı bu kuruluşlar da bildiğimiz kadarıyla gereken çalışmaları yürütmektedirler. Benzer durumlar her zaman olabilir. Önemli olan buna karşı hazırlıklı olmaktır. Türk Telekom’un her türden saldırıya karşı savunma sistemi sağlamdır… Vatandaşlarımızın iletişim teknolojilerinden huzur içinde yararlanması birinci önceliğimizdir…”​​​

GARANTİ SALDIRI DEMEDİ!
Türkiye’de hayatı felç eden saldırının ana noktasında bulunan Garanti BBVA ise olayın halen bir siber saldırı olduğunu kabul etmedi. Olayı sadece yoğun trafik olarak nitelendirdi.  Garanti BBV, Türkiye’de dijital bankacılığa en büyük yatırım yapan banka olarak biliniyor.  Bu kadar büyük yatırımlara rağmen 100 GB’lik bir saldırıda sistemin bu kadar olumsuz etkilenmesi konusunda ise uzmanlar “hazırlıksız yakalandılar”yorumunu yaptılar.