Kredi Kart puanlarını bankalar çalıyor mu?

Eski banka müfettişi Gürcan Konur, çok ilginç bir konuyu ele aldı. Vatandaşın kredi kartından tırtıklanan puanlar. Bankalar bu puanları nasıl veriyor ve geri alıyor. 
KAYBOLMAYAN SAKIZDAN SONRA, KAYBOLMAYAN KREDİ KARTI PUANINI “YENİ” İCAT ETMİŞLER:
Kendisi olamasa da zamanında reklamı meşhur olan bir sakız reklamı vardı, onun reklam sözlerini değiştirip, malum  bankanın kredi kartına uyguladık, mis gibi oldu:
 KAYBOLMAYAN KREDİ KARTI PUANI İSTİYORUZ:
“Kaybolmayan kredi kartı puanı yap, kaybolmayan,
Kayboluyor, puan kayboluyor,
Bak işte, puan nereye gitti bilmiyorum ben,
Böyle harcıyorum, harcıyorum kayboluyor,
Kaybolmayan kredi kartı puanı yap, kaybolmayan,
Kredi kartı kullanmak zor iş, biliyoruz,
Kayboluyor,
Biliyoruz,
Bu zorlukları yenmek için, size X bankın yenilenmiş kredi kartını sunuyoruz,
Artık puanı kaybolmayan özelliği ile yeni X kredi kartı,
Siz de kullanabilirsiniz…”


PUAN OLAYININ GERÇEK YÜZÜ
Dünden beri tüm medyada malum bankanın reklamı dönüyor, yalnız artık kredi kart puanlarınız iç edilmeyecek, kaybolmayarak birikecek, sözü ile bugüne kadar, bu bankanın kredi kartı puanlarının kendilerince iç edildiğini de itiraf etmiş oluyorlar.
REKLAM YAPACAĞIM DERKEN İTİRAFÇI OLMAK
Bence iyi reklam yapacağız derken, kendilerinin kötü reklamını yapmışlar, buna uyanan tüketici kendisini aldatılmış ve enayi yerine konmuş hissedecektir.
Kredi kartı puanlarının bugüne kadar iç edildiğini tahminen söylemiyorum. Ben de zamanında aynı bankada 15 yıl yöneticilik yaptığım için olayın iç yüzünü çok iyi biliyorum.
PUAN HIRSIZLIĞININ İÇYÜZÜ
Kredi kartı aidatları için, müşterilerce çok gürültü koparıldığı bir dönem, bankaya dışarıdan transfer olmuş kredi kartlarından sorumlu bayan genel müdür yardımcısının da hazır olduğu, Ankara bölge müdürlüğünün bir toplantısında söz alarak, “kredi kartı aidatlarının çok tepki çektiğini, ama kazanılıp, biriken puanlardan kart aidatı ödeme avantajı getirilirse, bunun kabul göreceğini, çünkü müşterilerin bu puanların havadan geldiğini sandığı için, bunlardan taviz vermeye daha yatkın olduklarını, direkt ödedikleri zaman kabullenemediklerini, zaten puanların bankanın cebinden değil, üye işyerlerinden direkt kesildiği için ek maliyet de getirmeyeceğini” söylemiştim.
TIRTIKLANAN PUANLAR
Bunu üzerine, genel müdür yardımcısı “olay hiç de bildiğiniz gibi değil, biriken puanlardan aidat ödetmek, bize ek maliyet getirir, müşteriler puanlarını da daha sıkı takibe alır, bizim puanlardan yaptığımız kesintiler ortaya çıkar, buna müsaade edemeyiz.” dediğinde tüm salon şaşkınlık içerinde kalmıştı. Resmen kazanılan kredi kartı puanlarından tırtıklıyoruz deniliyordu.
BÖLGE MÜDÜRÜ BİLE DAYANAMAYIP, İSYAN EDİYOR
Bir bölge müdürü ” Siz bize bankamızın tüm kredi kartı kullanıcıları, ki biz de dahil olmak üzere, harcamalardan kazandığı puanların, daha sonra bankaca habersiz geri alındığını mı söylüyorsunuz, bu bana pek adil görünmedi, hem müşteriler buna bir uyanırsa, çok negatif etkisi olur.” şeklinde itirazını dile getirmişti.
GMY PİŞKİNLİĞİ VE UMURSAMAZLIĞI
Kredi kartlarından “sorunlu” GMY” arkadaşlar burada siz bari bana müşteri ağzı ile konuşmayın, kampanyalar düzenleyip, hiç ilave komisyon filan almadan, ek taksitler, ek taksit ertelemeler, ekstra katlanmış puanlar hangi bütçe ile yapılıyor sanıyorsunuz, üye işyerlerinden daha fazla taviz alamıyoruz, yönetim daha fazla promosyon bütçesi vermiyor, elde kala kala kullanabileceğimiz tek bütçe olarak  puanlar kalıyor. Hem siz hiç endişe etmeyin, bugüne kadar siz banka müdürleri olarak bile bu işe uyanamamışsınız, müşteri nereden uyanacak? Çünkü, puanların hepsini tek seferde almıyoruz, her 3 ayda bir kullanılmayan puanların bir kısmını iptal ederek, kendi bütçemize katıyoruz. O yüzden sliplerde bazen puan görüntülemelerini bilerek hatalı veriyoruz. Rakiplerimiz bir yıl boyunca biriken puanları müşteriye zorla yılsonunda harcatıyor, yılsonunda harcamayanın puanlarına el koyuyor, biz yine müşteri yararına kullanılmayan puanları dönemsel olarak geri alıyoruz, bunda şaşılacak bir şey göremiyorum.” diyerek zeytinyağı gibi üste çıkmıştı.
PUAN İSTEME BENDEN, BUZ GİBİ SOĞURUM SENDEN
Ben de zaman zaman puanlarımın birikmediğini ve azar azar kaybolduğundan şüphelenmiyor değildim, ama bunun bilinçli bir banka politikası olarak uygulandığına pek  ihtimal vermiyordum, daha çok sistemsel aksaklıklara yoruyordum,  diğer bankalar da müşterilerce yılsonunda kullanılmayan puanları iç ediyordu, ama bunu müşteriye önceden haber vererek yapıyordu, müşteriden habersiz bu tür davranışlara girmek , hem mevcut yasalara aykırıdır, hem de bankacılık etiğine asla sığmaz.
DEVİR DEĞİŞTİ, TABİİ ÇELİK DE PARDON, BANKA DA DEĞİŞTİ
Şimdi ne değişti de artık, puanlarınızın birikmesine izin vereceğiz diye reklama başladılar, müşteri geç de olsa uyandı herhalde ki, bu rezilliğe son vermek gereği duymuşlar.(Gerçi o kadar da emin olmamak gerek, huylu huyundan vazgeçmez derler.)
BDDK NE İŞ YAPAR?
Aslında müşteri uyanmasından önce BDDK gibi kurumların bu tür hilelere başvuran bankaları cezalandırıp, engellemesi gerekirdi, bankanın bu yaptığının devre sonu faizini zamanında ödeyemediği için, takibe girecek firmaya, diğer kredili müşterilerin vadesiz mevduat hesaplarından geçici olarak ödünç nakit aktarıp, takipten kurtarmaktan ne farkı var?
Farzı mahal, burada personel cebine para girmeden, sadece banka zarar etmesin diye bunu yapıyor olabilir, bunu yapan personel zimmetten ve görevini kötüye kullanmaktan işten atılıp, mahkemede yüz kızartıcı ceza almaz mı? Personel yapınca suç olan bir fiil, banka yapınca niye masum olsun?
PUAN PARA MIDIR, PUL MUDUR?
Mevduattaki para, para da, kredi kartı puanındaki para değil, pul mu, ikisi ile de aynı şeyi aynı fiyata alabiliyorsanız, bu paraya dokunmak suçtur. Bu puan karşılığı tutarı, üye işyerleri ile yapılan sözleşmede müşteriye verilecek diye söz vermişseniz, bankaca kesilen ilave komisyon ve gelir olarak bünyeye alamazsınız, bu üye işyerine de yapılan haksız bir uygulama olur.
NE BANKANIN EK TAKSİDİ, NE BANKANIN İKİ YÜZÜ
Neymiş, bunun karşılığında müşteriye, ilave taksit, taksit atlatma veya ekstra puan veriyorlarmış, verme kardeşim benim biriktirdiğim paramdan  alıp, bana niye ikramda bulunuyorsun ki?
Yıllardır bu bankanın kredi kartını kullanırım, toplu olarak puan kullanabildiğimi hiç hatırlamam, (bir iki kısa süreli yüksek harcama tutarlı kampanya hariç) puanlarım hep eksilir, hiç birikmez.
Bakalım BDDK bu sefer de yine kulağının üzerine yatıp, bu soygunu ve itirafı yok mu farz edecek?
DÜZEN DEĞİŞMEDİKÇE, MAĞDUR HİÇ DEĞİŞMEYECEKTİR.
Sonsöz: Ülkede bir düzen yoksa, mağdurların çok olması sıradan bir vakadır.

GÜRCAN KONUR
Eski banka yöneticisi,
Yeni banka müşterisi ve mağduru