Bankadan icra yoluyla satılık cami

Eski banka müfettişi Gürcan Konur, bu kez bankadan icra yolu ile satışa çıkan camiinin hikayesini yazdı. Uyanık iş adamı bankayı nasıl çarpıp, babasının adını camiye verdi?
Bankada bölge kredilerde çalışırken, Bolu’nun bir ilçesinde, teminatına imarlı arsa ipoteği alınan kredili firma battı, ipotek ve satış değeri kredi borcundan fazla olduğu için endişe etmiyorduk.
Şube müdürü, firma sahibinin sıfır faizle 3-4 yıl vadeli olarak 3 aylık taksitlerle kredi borcunu ödemek üzere teklif getirdiğini, arsanın satışının mümkün olmadığını, çünkü üzerinde cemaatli bir caminin olduğunu söylediğini ve gerçekten gidip baktığında da camiyi ve cemaatini gördüğünü aktardı.

Bunun üzerine genel müdürlüğe yazı yazarak, caminin satışının mümkün olamayacağı için, müşteri teklifinin değerlendirilmesini önerdik, ancak, genel müdürlük inat etti, cami masraf yapılarak, icradan 2 defa satışa çıkarıldı, doğal olarak kimse alıcı çıkmadı, öyle ya alıp ne yapacak, pavyon mu açacak, cemaatten giriş ücreti mi toplayacak?
En son müşteri ile görüştüğümüzde, neden böyle bir yola gittiğini sorduk, batacağını anlayınca cami yaptırma derneğine burayı önerdiğini, onların da bedava arsa bulunca, balıklama atlayarak, hızla kasadaki para ile camiyi bitirdiklerini, inşaatın cinsi camii olunca belediyenin kaçak olmasına göz yumduğunu, ödeme planını da durum ortaya çıkınca, cami yaşatma derneğinin ödeyeceğini, o yüzden faiz kabul etmediklerini söyledi.
Genel müdürlük çaresizce, ödeme planını kabul etti, çünkü başka alternatif yoktu.
Kredili müşteri, hem borçtan kurtuldu, hem para harcamadan hayır işledi, hem de rahmetli babasının adını bedavadan camiye vermiş oldu.