Piyasa yorumcularına ceza mı geliyor?

yazar:

kategori:

Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, ilginç bir iddia ortaya attı. İddiaya göre, piyasalara ve Türk Lirası’na yönelik olumsuz yorum yapanlara ceza verilecek düzenleme yapılıyor. 
Sabah gazetesi ekonomi yazarı Dilek Güngör ilginç bir iddia ortaya attı. İddiaya göre, piyasalar ile ilgili olumsuz  ve asılsız yorum yapanlara yönelik yasal düzenleme geliyor. 
Dilek Güngör, bugünkü köşesinde “yalancı çobanlar yandı” başlığını taşıyan yazısında bazı ekonomistlerin piyasaya yönelik kasıtlı olumsuz yorumlar yaptığını iddia etti ve bu konuda mevcut yasaların yetersizliğini dile getirdi. 
Güngör, “Ulusal ekonominin genel yapısına, Türk Lirası’na, makroekonomik büyüklüklere ve finansal göstergelere ilişkin yalan haber yapsanız da söylenti çıkarsanız da yorum yapsanız da rapor yazsanız da ceza alamıyorsunuz.
Diyebilirsiniz ki, 6362 Sayılı Sermaye Piyasaları Kanunu’nun ‘piyasa dolandırıcılığı’ başlıklı 107’nci maddesi var. Fakat o madde sadece belirli sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini ve yatırımcıların kararlarını doğrudan etkileyecek haber, yorum ve söylentileri kapsıyor. Ancak… Şu günlerde konuyla ilgili bir düzenleme hazırlığı yapıldığını biliyorum. “diye yazdı.
CEZA ÖNERİSİ
Dilek Güngör, yazısında  olması gereken ceza için de bir teklifte bulunarak şunları yazdı:
“Bana kalırsa, bunun iki yolu var: Ya Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu’na bir madde ekleyeceksiniz, ya da Türk Ceza Kanunu’nun ‘fiyatları etkileme’ başlıklı 237’nci maddesine bir ek yapacaksınız. Gelelim nasıl bir düzenleme yapılacağına… Bildiğim kadarıyla, ekonominin genel yapısı, milli para, finansal göstergelere ilişkin olarak, bunların fiyat, değer veya seviyeleri üzerinde önemli ölçüde etki doğurabilecek yalan, yanlış ve yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, bu suretle menfaat elde edenlerin, 6 aydan iki yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adlı para cezasıyla cezalandırılması gündemde…”
ROTA’SYON
Dilek Güngör, yazısında ilginç bir imada da bulundu. 
“Hiçbir tahmini tutmayan bu kesimin finansal piyasalarda istikrar sağlandıktan sonra ortadan kaybolduğunu dile getirdim. Kendilerine de ‘yalancı çobanlar’ yakıştırmasını yaptım.
Peki bu arkadaşlar ve ROTA‘syona uğrayan türevlerinin finansal piyasalarda sağlanan istikrardan sonra yüzü kızardı mı?”
Bu cümlede  rotasyon kelimesini ROTA şeklinde büyük harflerle yazıp ayırması, son günlerde Merkez Bankası bilançosuna yönelik yorumlarıyla dikkat çeken Akbank eski Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota’yı ima ettiği  piyasa tarafından yorumlandı.

yazının orjinali