Ünlü iktisat hocasından Beraat Albayrak uyarısı!

yazar:

kategori:

Hükümetin yanlış ekonomi yorum ve tahminler yapanlara karşı hapis cezası getireceği iddiasına Prof.Dr.Yalçın Karatepe’den ilginç bir uyarı geldi: Bakan Albayrak’ın da tahminleri hiç tutmadı. Bu yasa onu da kapsayacak mı?
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yalçın Karatepe, bugün Birgün Gazetesi’ndeki köşesinde, ilk kez Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör tarafından dile getirilen ekonomi hakkında olumsuz yorum ve tahminlerde bulunanlara yönelik hazırlanacak yasayı kaleme aldı.
Prof.Dr.Karatepe,Ekonominin genel yapısı, milli para, finansal göstergelere ilişkin olarak, bunların fiyat, değer veya seviyeleri üzerinde önemli ölçüde etki doğurabilecek yalan, yanlış ve yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, bu suretle menfaat elde edenlerin, 6 aydan iki yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması”nı “Ülkede zaten olmayan ifade özgürlüğünün artık somut olarak ekonomi konularına da uygulanacağı anlaşılıyor.” diye yorumladı.
BAKAN ALBAYRAK UYARISI
Yalçın Karatepe hoca, bu yasa ile ilgili de ilginç bir uyarıda bulundu:
“Bakan Berat Albayrak 2018 yılı Ekim ayında açıkladığı “Yeni Ekonomi Programı”nda birçok tahminde bulundu. Üstelik bu tahminleri yaparken kamu kurumlarının imkânları yanında kadrosunda çalışan tüm iktisatçıların ve “ünlü danışmanlarının” da desteğini aldığını düşünüyorum. Ama ne oldu? Bu kadar geniş olanaklar kullanılarak yapılan öngörülerin tutmadığını gördük. Örneğin 2019 yılı büyüme oranının %2,3 olacağını söylediler. Oysa şimdi büyüme sıfır çıksa, küçülmedik diye mutlu olacaklar. İşsizlik rakamını da 2019 için %12,1 olarak tahmin ettiler. İşsizlik %14’lerde.”

Şimdi, hazırlandığı söylenen yasayı bakana da uygulayacaklar mı? Çünkü öngörüleri tutmadı. Üstelik bu öngörülerde bulunarak siyasi bir menfaat elde etmeye çalıştıkları da aşikâr. Ne olacak şimdi? Bakan da mı hapse atılacak?

PROF.YALÇIN KARATEPE’NİN YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN: