Hanife Fişek

Böyle işten çıkartılma ne görüldü ne duyuldu

yazar:

kategori:

Türkiye’nin en büyük bankalarından birinde cuma günü gerçekleşen toplu işten çıkartılmanın detayları belli oldu: 200 kişi aynı anda öğle yemeğine  bahanesiyle salondan çıkartıldı. Sarı zarflarda ismi olanlar kurbanlık koyun gibi kalabalıktan alınıp ikna odalarına götürüldü!
Türkiye’nin en büyük bankalarından birinde cuma günü gerçekleşen toplu işten çıkartılmanın detayları belli oldu: 200 kişi aynı anda öğle yemeğine çıkarılma bahanesiyle salondan çıkartıldı. Sarı zarflarda ismi olanlar kurbanlık koyun gibi kalabalıktan alınıp ikna odalarına götürüldü! İşte insanlık onuruna yakışmayacak kovulmanın hikayesi o anı yaşayan bankacının gözüyle:
…Bankası  İzmir operasyon merkezinde cuma günü yaşananları kısaca özetlemek isterim.
Öncelikle …Bankası İzmir operasyon merkezi müşteri işlemleri, dış ticaret, krediler, üye işyeri ve kart operasyonları bölümlerin bulunduğu bir alandır.
Öğle yemeklerine nöbetleşe şekilde cikilir. Yarı takım çıkar geldiklerinde takimin diğer yarısı çıkar. İzmir’de olan Bölümlerin aynisi Gebze’de de vardır. 2 merkezden işlemler yapılmaktadır.
Cuma günü saat 10 civarı İzmir operasyon merkezindeki tüm çalışanların saat 12 de yemeğe çıkacağı bilgisi paylaşıldı. Neden olarak ise gebzede bakim olacağı bizim yerimize gebzenin bakacağı söylendi. Öğle yemeğinden gelince ortam normal gözüküyordu. Genel müdürlükten bölüm direktörlerinin ve insan kaynaklarından birkaç kişinin geldiği bilgisi paylaşıldı.
YALAN ORTAYA ÇIKTI
Kısa bir sure içinde bölüm müdürleri çağrıldı. Bu aşamada herkesin aynı anda öğle yemeğine çıkarılma bahanesinin yalan olduğu ortaya cikti. Bölüm müdürlerine üstlerinde adlarının yazılı olduğu sari zarflar verildi. Zarfların içinde görüşülecek isim listeleri vardı. Bölüm müdürleri bu isimlere kendileri ile görüşüleceği bilgisini paylaştı.
SARILIP AĞLAYANLAR
Yaklaşık 200 kişinin ayni salon gibi çalışma ortamının olduğu yerden bahsediyoruz. Zarflar açıldıktan sonra orda yaşananlar inanılmaz. Ağlayanlar birbirlerine sarılanlar. Banka için yıllarını beklide sağlıklarını vermiş onlarca kişi birbirine sarılıp ağlıyordu. Normal ziyaretlerde yanımıza gelip süslü laflar eden direktörlerin hiçbiri çalışma yerimize gelmemişti.
KURBANLIK KOYUN GİBİ
Karşı binada yer alan görüşme alanlarındaydılar. Yanımıza gelmeye cesaretlerimi yoktu yüzlerimi yoktu bilemem. Görüşme odalarından haber geldikçe çağrılan kişi sürüden alınıp kesime götürülen bir kurban gibi yanımızdan alindi.
Merkezi ziyaretinde herkesle tek tek el sıkışıp abacım diye ortada dolasan viskici ortada yoktu ama bu olayın basinin altından çıktığı apaçık ortadaydı.
Görüşme odalarında kıdem ihbar tazminatının yanında 2 brüt maaş artı bir yıllık daha sağlık sigortası ve bu ayin sonuna kadar hakkedilen maaş teklif edildi mahkemeye gitmemek şartıyla. Bu tutarlarda en ufak bir pazarlık payı yoktu. Çok çok büyük bir kisim mahkemeye gitme yolunu seçti.
Yıl, performans gibi kriterlere göre değildi. Herkesin ayrı bir hayali ayrı bir umudu vardı. Kimisi yeni baba olmuştu kimi yıllardır hayalini kurduğu evi yeni krediyle alabilmişti. Kimi anne babasına bakıyordu. Yıllarca emek verdikleri bankaları, bugün bu hacimde olmasına katkı verdikleri ter döktükleri bankaları artık istihdam fazlasısınız size ihtiyacımız yok diyerek kendilerini kapının disana bir cop gibi koymuştu. Halbuki, Bankanın en çok ihtiyaç duyduğu zamanlarda bu çalışanlar gece gündüz bu bankanın yanındaydı. Aralarından bir bolumu …Bank ile birleşmesinde aylarca gecesini gündüzüne katarak bu sureci sorunsuz atlatması için emek veren kişilerdi.