Hanife Fişek

İntiharların sebebi bu makas mı?

yazar:

kategori:

2002’den bu yana en zengin yüzde 10’luk kesim toplam servetten aldığı payı %67.7’den %81.2’ye yükseldi.
Sosyoloji-Kent Çalışmaları-Politik Ekonomi alanında çalışmalarıya tanınan öğretim üyesi Dr.Murat Güney, Türkiye’de 2002 yılından bu yana gelir dağılımının nasıl eşit olmayan bir trend izlediğini gözler önüne serdi. 
Dr.Murat Güney’e göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana en zengin yüzde 10’luk kesim toplam servetten aldığı payı %67.7’den %81.2’ye çıkarmış.Buna karşın geriye kalan yüzde 90’lık nüfusun payı %32.3’ten %18.8’e düşmüş.
İşte Dr.Murat Güney’in bu konuda bilgilendiri tweetleri:

-Türkiye’de servet dağılımında son durum: -AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana en zengin yüzde 10’luk kesim toplam servetten aldığı payı %67.7’den %81.2’ye çıkarmış. -Buna karşın geriye kalan yüzde 90’lık nüfusun payı %32.3’ten %18.8’e düşmüş.
-Gelir dağılımına dair çalışmalar kişilerin bir yıl içinde elde ettiği gelirleri karşılaştırırken bu grafikte görülen servet dağılımına dair yapılan nadir araştırmalar vatandaşların yıllar içinde elde ettikleri birikimlerdeki değişimi karşılaştırıyor.
-Kişilerin uzun vadede alım güçlerinin, toplumsal statülerinin ve siyasal etkilerinin yıllık gelirlerinden ziyade toplam servet birikimleriyle ilgili olduğunu göz önünde bulundurursak, servet dağılımının gelir dağılımından daha net bir sosyal adalet göstergesi olduğu söylenebilir
-Buradaki verilerin kaynağı Credit Suisse’in her yıl yayınladığı “Küresel Servet Raporu”. “Net servet birikimi” kişilerin menkul yani finansal varlıkları ile emlak, arsa gibi gayrimenkul varlıklarının toplamından borçlarının çıkarılması sonucu elde kalan miktar olarak tanımlanıyor