Hanife Fişek

Doları S400 yükseltti

yazar:

kategori:

Dolar  Ankara’da Rus hava savunma sistemi S-400’ler için test yapıldığı haberlerinin ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artırmasıyla yönünü yukarı çevirdi.
Bir süredir düşen  ve 5.70’in dahi altına gerileyen dolar yeniden yükselmeye başladı. Dolar/TL Ankara’da Rus hava savunma sistemi S-400’ler için test yapıldığı haberlerinin ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artırmasıyla yönünü yukarı çevirdi.
Ankara Valiliği bugün ve yarın F-16 ve diğer hava araçlarının test uçuşları yapacağını açıklarken, medyada yer alan haberlerde söz konusu testin Rus savunma sistemi S-400’ler için yapılacağı belirtildi. [nL8N2851HT] Ankara Valiliği’nden hafta sonunda yapılan yazılı açıklamada, “Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde yürütülen bazı projeler kapsamında bugün ve yarın Ankara semalarında, Valiliğimizin bilgisi dâhilinde Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçakları ve diğer hava araçları tarafından alçak ve yüksek irtifada test uçuşları yapılacaktır” denildi. Milliyet gazetesinin internet sitesinde yer alan ilgili haberde, “Edinilen bilgiye göre, savaş uçakları S-400’lerin radar testleri kapsamında havalanacak” ifadelerine yer verildi. Ankara ve Washington, Türkiye’nin S-400 sistemini satın alması konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Washington S-400’lerin NATO’nun savunması ile uyumlu olmadığını ve F-35 savaş uçağı için tehdit oluşturduğunu söylüyor. Ankara ise Rusya’dan satın aldığı S-400 sistemini geçen Temmuz ayında teslim almaya başladı, ancak sistem henüz aktive edilmiş değil. Ankara Moskova ile güçlü ilişkilere atıfla S-400’lerden vazgeçmeyeceğini belirtiyor. Pentagon, Türkiye’nin Temmuz ayında Rusya’dan S-400’leri satın almasının ardından Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı. Öte yandan bu haber bugün TL’nin de gelişmekte olan ülke para birimlerinden açık ara negatif ayrışmasına neden oldu. TL bugün %0.5 değer kaybı ile dolar karşısında açık ara en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi konumunda. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dolar/TL ABD-Türkiye ilişkilerinde kilit olabilecek S-400’lerden vazgeçilmeyeceğini teyit eden gelişmeler nedeniyle benzer para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bugün 5.71’den 5.74’e doğru yaşanan yükselişin nedeni S-400 testi yapıldığına dair haberler oldu” dedi.