Hanife Fişek

ATM’den ücretli para çekme dönemi başladı

yazar:

kategori:

Bankalar, para çekme, yatırma ve havale işlemleri gibi sayısız bankacılık işlemlerinin yapılmasına olanak sağlayan ATM’lerden nakit çekiminde günlük limitin üstünde para çekildiğinde ücret almaya başladı. Hangi banka kaç lira alıyor?
Faiz gelirlerinin düşmesi bankaları farklı kalemlerden ücret almasına neden oldu. En son uygulamaları ise, yasal olmamasına rağmen ATM’lerden limit üstü para çekim ücreti almaya başlaması olarak gösteriliyor.
Bankalar, para çekme, yatırma ve havale işlemleri gibi sayısız bankacılık işlemlerinin yapılmasına olanak sağlayan ATM’lerden nakit çekiminde günlük limitin üstünde para çekildiğinde ücret kesiyor.
Ancak vatandaşların büyük tepkisine  neden olan nakit çekimde limit üstünden alınan ücretler, Bankacılılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Ekim 2019 tarihinde çıkardığı tebliği kapsamında gerçekleşmek zorunda. Bankalar ise 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4’üncü maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanan düzenlemeye aykırı olarak sadece limit belirlemeleri gerekirken müşterilerinden limit üstü ücret istiyorlar. 
Bankalar ATM’lerden nakit çekim yapmak zorunda olan müşterilerinden 3 Türk Lirası’ndan (TL), 6 TL’ye değişen rakamlarda para kesiyorlar.
YASAL DEĞİL
Mevcut yasalara göre, bankalar ATM makinalarından para çekmede limit koyma hakkı var. Ancak bu limitin üstünde para almasını imkansız kılıyor.
İşte o düzenleme:
7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4’üncü maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanan yönetmeliğin 14’üncü maddesinde bankaların müşterilerinden ATM’den nakit çekimlerinde limit üstü tutarlar için para alma hakları olmadığı şöyle kanunlaştırılmış:
Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşa ait ATM’lerden kendi hesabı için para yatırma, bakiye sorgulama ve ilgili kuruluş tarafından belirlenen limit dâhilinde yapılan para çekme işlemlerinden ücret alınamaz.
Sektörde şu anda tam bir kaosa neden olan ATM’den para çekiminden alınan ücretleri kapsamı gereken düzenlemenin 5’inci maddesinde ise müşterilerin hakları şöyle ifade ediliyor:
(1) Kuruluşlar ile finansal tüketiciler arasında düzenlenen sözleşmeler ve yapılan bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenir ve bunların bir nüshası kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı vasıtasıyla finansal tüketiciye verilir.
(2) Kâğıt üzerinde düzenlenecek sözleşmelerde, “Sözleşmenin bir nüshasını elden aldım.” şeklindeki ibarenin finansal tüketici tarafından yazılmasının sağlanması zorunludur.
(3) Sözleşmeler kapsamında ücret alınabilecek her bir ürün veya hizmet için finansal tüketicinin onayının alınması zorunludur. Kuruluşlar tarafından finansal tüketicinin onayının alındığı ispat edilemediği takdirde, onay alınmamış sayılır.
HANGİ BANKA KAÇ LİRA ALIYOR:
Ziraat Bankası: Ziraat’in ATM’lerinden çekim limit bin 500 TL. Kartsız para çekme limiti 500 lira, yatırma limiti ise 20 bin TL. Çiftçilerin para çekme limitleri 5 bin TL.
-Akbank: Nakit çekim limit bin 500 lira. Limit üstü :5 TL.
-İş Bankası: ATM’den nakit çekiminde 2 bin TL’nin üzerindeki çekimlerden 5 TL alıyor.
-Garanti BBVA: Günlük çekim limiti 2 bin lira. En az çekim ücreti 6 TL.
-Denizbank: Limit bin 500 lira. Limit üstü çekimlerde en az 6 TL.
-İNG: Para çekim masrafı 5 TL.
-QNB Finansbank: Limit bin 500 TL. En az tutar için kesinti ücreti 4 TL.
-Şekerbank: Limit bin 500 lira, asgari masraf tutarı 4,76.
-Vakıfbank: Limit bin 500 TL.
-TEB: Nakit çekim limiti bin 500 TL. Bu tutarın üzerinden 5 lira alıyor.
-Halkbank: Nakit çekimlerden para kesmiyor. Günlük limit bin 500 TL.
-Yapı Kredi Bankası: Nakit çekimlerinden para almıyor. Bankanın günlük limit tutarları müşteriye bağlı olarak değişiyor.
-PTT: Günlük nakit limitini 2 bin TL. PTT’den bu tutarın üzerinde nakit para çekenler 5 lira ödemek zorundalar.