Hanife Fişek

Sendikalı bankacının hukuk zaferi!

yazar:

kategori:

İstinaf Mahkemesi’nden Türkiye’de sendikalı binlerce çalışana emsal niteliğinde bir karar çıktı. Sendikalı bankadan kovulan sendika temsilcisini banka 28 aylık maaş ve tüm yasal haklarını ödeyerek geri almak zorunda kaldı.
En kötü sendika sendikasızlıktan iyidir sözü bir kez daha haklı çıktı. Kasım 2017’de özel bir bankanın Samsun şubesinde bireysel portföy olarak çalışan ve aynı zamanda sendika Karadeniz Bölge Temsilcisi olan M.K, banka tarafından işten çıkartıldı.
Bankacı İstanbul 12 İş Mahkemesi’nde dava açtı ve işe iade kararı aldı. Ancak banka, mahkemenin kararına itiraz ederek bankacıyı işe almadı.  Bölge İstinaf Mahkemesi’ne giden karar geçtiğimiz hafta onaylanarak, bankacının işe başlatılması kararlaştırıldı. Kararın bankaya teblig edilmesi üzerine banka zorunlu olarak bankacıyı 28 ay sonra yeniden işe almak zorunda kaldı.
TÜRKİYE’DE İLK
Emsal niteligindeki bu karar aynı zamanda Türkiye’de bir ilk oldu. Mahkeme bankacının çalışmadığı 28 ayın maaş ve diğer yasal haklarının da ödenmesine karar verdi. Bankra, bankacının 28 aylık maaş ve izin haklarını aynı gün içiresinde zorunlu olarak ödedi.