Özel okullar neden batıyor?

yazar:

kategori:

Türkiye’nin en büyük özel okullarından biri olan Doğa Kolleji’nin aylardır öğretmenlere maaş ödeyememesinden sonra yine büyükler arasında yer alan özel bir okulunda bankalarla büyük sorun yaşadığı öne sürüldü. 
Doğa Kolleji’nde yaşanan ekonomik darboğaza şimdilik bir çözüm bulunamadı. Okulun eğitim yılını tamamlayıp tamamlamayacağı henüz netleşmedi. Bazı öğretmenler aylardır maaş alamadığı için derslere giremiyor. Öte yandan bankacılık kulislerinde  büyük bir özel okulun da banka kredilerinden dolayı büyük sorun yaşadığı konuşuluyor. 
Franchising yöntemi ile Türkiye’nin bir çok kentinde okul açtıran kurumun bazi illerdeki okullarının bankalardan aldığı krediyi ödeyemediği belirtiliyor. Şu ana kadar 7 ildeki okulun bankalarla yapılandırma yaptığı veya yapacağı da öne sürülüyor.
NEDEN BATIYOR?
Büyük talep olmasına rağmen özel okulların neden krize girdiği ise ayrı bir tartışma konusu oldu. Bu okulların çok rahat öğrenci bulmasına rağmen krize girmesini yorumlayan bir banka yöneticisi  sorunun fiyatların yeterince artmamasından kaynaklandığını belirtti.
Söz konusu yönetici, “Okullarda maliyet hızla artıyor. Öğretmen maaşları ve okul giderleri her yıl artmasına rağmen bu okullar rekabet ve halkın ekonomik gücünün düşmesi nedeniyle yeterince fiyat yükseltemediler. Bir çok okul son 2 yılda sadece yüzde 10 dolayında zam yaptı.  Banka kredileriyle okulu yaşatmaya çalıştılar ancak yüksek faiz bu okulların krize girmesine neden oldu. “diye konuştu.