Dışişleri Yeşil Pasaport’a vize haberini yalanladı

yazar:

kategori:

Basında gündeme gelen pasaport iddialarına Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’dan yalanlama geldi. 
Dışişleri Bakanlığı, “Yeşil ve gri pasaport sahiplerinin Schengen Bölgesi’ne girişte ön onay alacağı haberleri doğru değildir” açıklamasında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un açıklamaları şöyle:
“Basında, Türk hizmet (gri renk) ve hususi (yeşil renk) pasaportlarının, Schengen alanına girmeden önce, Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi-ETIAS çerçevesinde elektronik olarak ön onay almaları gerekeceği yönünde haberlerin yayımlandığı görülmüştür.
Esasen, 2018 yılında kabul edilen ve 2022 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan ETIAS sisteminin Schengen bölgesine vizesiz girme hakkına sahip olan hizmet ve hususi pasaport sahibi vatandaşlarımıza uygulanmaması, zamanında AB makamları nezdinde gerçekleştirdiğimiz girişimler neticesinde sağlanmıştı.

Yine benzer haberlerin geçtiğimiz günlerde basında tekrar yer alması üzerine, AB Komisyonu nezdinde yapılan girişim sonucunda, ETIAS sisteminin hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşlarımıza uygulanmayacağı bir kez daha teyit edilmiştir.
Bu çerçevede, son dönemde basında çıkan aksi yöndeki haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir.”

ETIAS nedir?
ETIAS’ın açılımı Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi’dir. Schengen Bölgesine girmek için vizeye ihtiyaç duymayan ülkelerden ziyaretçilere izin verip onları takip eden tamamen elektronik bir sistemdir. Bir şekilde, benzer bir maksada hizmet eden ABD Seyahat Onayı Elektronik Sistemine benzemektedir. ETIAS’ı geçmeye yönelik yasal prosedürler 2016 yılında başladı ve sistemin 2022 itibariyle yerini alması bekleniyor.

ETIAS, başvuran kişinin herhangi bir Schengen Bölgesi ülkesine girmesine izin verilip verilemeyeceğini tespit etmek amacıyla her başvuran için ayrıntılı bir güvenlik kontrolü gerçekleştirecektir. AB’de seyahat maksatlarıyla 90 güne kadar vizesiz ülkelerin vatandaşları vize başvurusu için uzun bir süreçten geçmesine gerek yoktur, ETIAS, bu kişilerin bir güvenlik tehdidi olmadığını garantileyecektir. Bu seyahat yetkilendirme sistemi, Schengen ülkelerine girmenin kendileri için güvenli olup olmadığını tespit etmek amacıyla ziyaretçilerle ilgili gerekli bilgileri toplayacak, takip edecek ve güncelleyecektir.

ETIAS, iş ve turizm maksatlarıyla kullanılmasının yanı sıra, insanların sağlık ve transit geçiş nedenleriyle Schengen ülkelerini ziyaret etmelerine de izin verecektir. Ayrıca, Schengen vizesiz olan tüm ülkeler için zorunlu olacaktır.

Neden ETIAS Yetkilendirmesi?
2016 yılında, yılda bir kez gerçekleştirilen Ulusa Seslenişinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker aşağıdakileri söylemiştir:

“Sınırlarımızdan kimlerin geçtiğini bilmemiz gerekir. Bu şekilde, Avrupa’ya kimlerin seyahat ettiğini kendileri buraya gelmeden bileceğiz.”

ETIAS yetkilendirme onayının esas sebebi güvenliktir. Dünya çapında seyahat edenlerin riski arttıkça, AB, kendi ülkelerindeki seyahatlerin güvenli olmasını sağlamak istemektedir. ETIAS, bilgi ve veri toplama sistemleriyle güvenlik endişelerini büyük ölçüde azaltacaktır. Yani, ETIAS, Schengen ülkelerinin güvenliğine bir şekilde bir tehlike teşkil eden kişiyi tespit edecektir. Bu da, o kişinin girişinin reddedilmesine neden olarak tehdidin AB sınırları içine girmesi önlenecektir. Temel olarak bir sorunu oraya ulaşmadan halledecektir.

Bununla birlikte, ETIAS yetkilendirmesi, seyahati daha güvenli hale getirmenin yanı sıra, aynı zamanda AB ülkelerine ve tüm seyahat edenlere aşağıdaki şekillerde de yardımcı olacaktır:

Prosedürleri ve başvuru sürelerini azaltacak
AB ülke sınırlarının yönetimini geliştirecek
Suç ve terörün tespitine ve azaltılmasına yardımcı olacak
Usulsüz göçe mani olacak
AB’nin vize serbestisi politikasını güçlendirecektir
Sonuçta, ETIAS yetkilendirmesi AB’ye seyahati daha az sorunlu ve çok daha güvenli bir deneyim haline getirecektir.