ABD Senatosu ambargo dedi!

yazar:

kategori:

ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye’ye yaptırım öngören tasarı oylandı. Oylamada 18 evet, 4 hayır oyu çıktı.
ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerce hazırlanan yaptırım tasarısını görüştü. Yapılan oylamada, Türkiye’ye yönelik yaptırım öngören tasarı, 18 evet, 4 hayır oyuyla kabul edildi.
Senato Dış İlişkiler Komitesi, Cumhuriyetçi Sen Rand Paul’un itirazına rağmen Türkiye’nin yaptırım taslaklarını kabul etti Hiç kimse tasarıya karşı durmadı
Komisyonda kabul edilen tasarı, Senato Genel Kurulu’nda görüşülecek ancak tarih henüz net değil.
Tasarıya evet oyu veren Senatör Bon Menendez, “Türkiye’nin son bir yıl içindeki adımları sınırı aştı. Tasarı Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin davranışının kabul edilemez, S-400 alımının da savunulamaz olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor” değerlendirmesinde bulundu.
“ABD’nin ulusal güvenliğini teşvik ve IŞİD’in canlanmasının önlenmesi” adını taşıyan yaptırım tasarısı Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı ağırlıklı. Milli Savunma Bakanı dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililerin yaptırım listesine alınması, Suriye’de Türkiye’nin kullanması muhtemel silah sevkiyatının yasaklanması öngörülüyor. Türkiye’ye S-400 sebebiyle CAATSA yaptırımlarının uygulanması da tasarının diğer bölümünü oluşturuyor.
ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komiteleri de dün 2020 yılı bütçesinde anlaşmış ve Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın aldığı için Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını istemişti.