Binlerce benzincide puan kaosu!

yazar:

kategori:

Bankaların benzin istasyonları ile yaşadığı komisyon anlaşmazlığı, puanlı kampanyalarla benzin alan vatandaşları sıkıntıya soktu. Bir çok benzin istasyonu promosyonlu kart işlemlerinin yapıldığı POS cihazlarını kullanmıyor.
Merkez Bankası, özellikle küçük ölçekli işletmelerden gelen tepki nedeniyle bankaların kredi kartı POS komisyonunu 1.60 ile sınırlaması bankaların pos müşterilerini komisyonlu işleme yönlendirmeye başladı. Bankalar pos işlemlerinde işyerlerine 30 gün sonra ödeme şartı ile komisyon almıyorlardı. Ancak Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi  işletmelerin bankaların pos zorbalığı ile karşı karşıya kalmasına neden oldu.
BENZİNCİDE KAOS VAR!
Bankalar işletmeleri kredi kartından çektikleri parayı daha önce 30 gün çekmemeleri halinde komisyon almıyordu. Ancak faizlerin sınırlanması bankaların hesabına gelmedi. Bunun yerine bankalar işletmelerin müşterilerinin kredi kartından çektiği parayı hemen ertesi günü hesabına yatırıp 1.60 komisyon almaya başladı. 
Benzin istasyonları bir de bonus puanların büyük bir bölümünü kendilerinin ödemesi nedeniyle zarar ettikleri gerekçesiyle, kamu bankalarının puansız ve 30 gün vade blokeli pos makinalarına yöneldiler. 
Bu karşı hamleden sonra  puanlı kampanyalarla benzin alan vatandaşları zor durumda bıraktı.  Şu an yüzlerce benzin istasyonu kendilerini komisyona zorlayan bankaların pos cihazını kullanmıyor. Bu da vatandaşların tepkisine neden oluyor. Çünkü  kampanyalı işlemlerin söz konusu bankaların pos cihazından geçirilmesi gerekiyor. 
Benzin ödemeleri sonucunda puan kazanamayan vatandaşlar istasyon yetkilileriyle tartışırken, bazı istasyonların popmaya gelen araçlara “kampanyalı satış”yapmadıklarını söylüyorlar. 
İstanbul’da puanlı kampanyalı kart ile satış yapmayan benzin istasyon sayısının 300’ün üzerinde olduğu öne sürülüyor.