Ziraat Bankası’ ndan çifte kavrulmuş masraf

yazar:

kategori:

Ziraat Bankası yurtdıyşındaki gurbetçilerin yolladığı dövizden hem gönderme hem de gelen havale ücreti almaya başladı.
Bugünlerden bankaların  müşterilerden aldığı ücret komisyon ve masraflar ile ilgili şikayetler artmış durumda. Sık sık gündeme gelen şikayetlerden biri de Ziraat Bankası’na yurt dışından gelen paralar ile ilgili. Özelikle Almanya’da çalışan gurbetçilerin bankanın Almanya’daki şubesi aracılığı ile gönderdiği paralarda gönderirken ve öderken müşterilerden masraf alınması tek işleme çifte kavrulmuş masraf yorumlarına neden oldu. Bu nasıl oluyor örnekleyelim.
Müşteriye, “ya hesapta 30 gün beklet, ya da komisyon öde” deniyor
Yurt dışında olup da Ziraat Bankası ile çalışan gurbetçilerin ailelerine gönderilen paralarda ciddi kesintiler olması üzerine konuyu incelemeye aldık.
Yaşanmış örnekten gidelim. 1
4.01.2020 Salı günü Almanya-Frankfurt Şubesinden buradaki hesabınıza 5.000.-EUR yatırıldığında kasadan yaparsanız 20.-EUR hesaptan internetten gönderirseniz 6.-EUR masraf kesiliyor. Bir gün sonra 15.01.2020 tarihinde hesabınıza geçiyor.
Para ayırtıp 16.01.2020 tarihinde çekmek istediğinizde size 2 masraf alternatifi sunuluyor. Ya hesabınıza geçen para 30 gün hesapta vadesizde kalacak, ya da 246,60 TL masraf ödeyeceksiniz. Masrafın gelen 5.000.-EUR’a karşılık gelen oranı %0,75 ( yüzde 0,75 ) yani.
Almanya’dan gönderirken masraf alındı ise buradan niçin alınıyor
Örneğimiz üzerinden gidelim.
Hesaptan göndermede 6.-EUR ( en azından daha insaflılar çünkü orası Almanya ) alındığına göre burada ödenen 246,60 TL’nin EUR karşılığını da düşündüğümüzde toplam % 1 komisyon ödemiş oluyor. Binlerce gurbetçi  Türkiye’deki ailesine yakınlarına her ay para gönderiyor. Toplam düşünüldüğünde ciddi komisyon geliri.
Diğer Kamu bankalarında bu masraf yok
Olayı Ziraat Bankasından tek taraflı haber yapmayalım diye diğer Kamu Bankalarına ( Halkbank ve Vakıfbank ) aynı işlem için masraf alınıp alınmadığı sorulduğunda direkt ödeme yapıldığı masraf alınmadığı öğrenildi. Uygulama Ziraat Bankasına özel yani. Çoğu özel ve yabancı banka da benzer işlemden ek masraf almıyor. Uzmanlar, “Ülkeye döviz girsin diye uğraşırken bu tip uygulamalar bu günlerde açıklanması çok zor bir durum” yorumları yaptı.
Bankanın kendi sitesinde ve BDDK bildiriminde yok
Ziraat Bankasının  internet sitesindeki “ürün hizmet ve ücretler” bölümü incelendiğinde veya bankanın BDDK’ya bildirdiği ücret ce komisyon masraflarına bakıldığında böyle bir ücretlendirme tarifesinin olmadığı sadece başka şubeden ödenmesi durumda masraf alındığı bilgisi yer almakta. Oysa yukarıdaki örneğimizde müşteri kendi şubesinden parayı çekiyor. Diğer taraftan, bankanın ücret ve komisyon listesinde “TL’ye çevrilmesi durumda masraf alınmadığı” bilgisi yer almakta fakat bu sefer de banka kurları genelde piyasa kurlarının altında olduğu için müşteri zarar ediyor.