Doları negatif faiz yükseltiyor

yazar:

kategori:

Dolarda cuma günü başlayan yükseliş sürüyor. 1 dolar bu sabah itibariyle 5.934 TL seviyesine yükseldi. Dolardaki yükselişin nedeni olarak negatif faiz gösteriliyor.
TCMB’nin faiz indirimi sonrası 5.84 ile bir ayın en düşük seviyelerini test eden dolar/TL, Cuma günü başlayan ve devam eden satış baskısıyla yeniden yönünü yukarı çevirdi.Bu sabah saat 10.00 itibariyle 1 dolar 5.934 TL’den işlem gördü. 
TCMB’nin faiz indirimlerinin ardından TL faizlerindeki düşüşün para birimini dezavantajlı bir konuma getirdiği endişesi satış baskısında etkili. Bu endişeye yönelik kredi derecelendireme kuruluşlarının yorumları da satış baskını tetikleyen bir konumunda. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch raporunda para politikası kredibilitesindeki zayıflığın ve reel faizlerde yaz aylarından bugüne büyük düşüşün, Türkiye’nin kredi notu üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini belirtti.
Moody’s ise Türkiye’nin negatif faiz oranlarının yatırımcı güvenini zayıflatabileceğini ve bankaların kredi notu için de olumsuz olduğunu açıkladı.
NEGATİF FAİZ NEDİR?
Net nominal faizden enflasyonun etkisinin giderilmesi yoluyla hesaplanan faizdir. Burada hesaba katılması gereken enflasyon oranı paranın yatırıldığı anda geçerli olan enflasyon oranı değil, dönem sonunda geçerli olması beklenen enflasyon oranıdır. Buna “beklenen enflasyon” deniyor.
Reel faiz şöyle bir formülle hesaplanır:
Reel faiz = (1 + Net Nominal Faiz) / (1 + Beklenen Enflasyon) -1