QNB Finansbank’ta ne oluyor?

yazar:

kategori:

QNB Finansbank hisse senedi soluksuz yükselişini sürdürüyor. Banka piyasa değeri olarak sadece Türkiye’nin değil Avrupalı bir çok bankanın bile üstüne çıktı. Senetteki fiyat artışını SPK da çözemedi.
QNB Finansbank hisse senedinde 2 Eylül 2019 tarihinde 6.30 TL’den başlayan hareket bugünde devam etti. Hisse senedi yaklaşık yüzde 15 prim yaparak tavan oldu. 89.35 TL fiyatı ile Türkiye’deki  Garanti BBVA dahil olmak üzere bir çok bankanın piyasa değerinin üzerine çıktı. Hisse senedinde 4 aylık prim oranı yüzde 888’i buldu. Yani kaba bir hesap ile 6 bin lira 89 bin lira oldu. 
QNB FİNANS FİNANSAL KİRALAMA
Aynı yükseliş aynı sürede QNB Finans Finansal Kiralama şirketinde de yaşandı. Hisse senedi aynı dönemde 3.50 lira iken, bugün itibariyle 240 lirayı gördü. Hisse senedi yüzde 3 bin 576 kazandırdı. Yine kaba hesap ile 2 eylül 2019 tarihinde 3 bin 500 lira vererek 1 lot bu hisse senedinden alan kişinin parası bugün itibariyle 240 bin lira oldu.
SPK ÇARESİZ
Hisse senedindeki hareket manipülatif olarak yorumlanıyor. Son 30 yıllık borsa tarihinde böyle bir manipülatif yükseliş yaşanmadı. SPK uzmanları hemen hemen her lot işlemi incelemesine rağmen bu hareketi yapan kişi ve kişilere ait bilgilere ulaşamadı. 
TAKASI TOPLU
Hisse senedindeki hareketi kolaylaştıran en büyük etken dolaşımdaki hisse senedinin yok denilecek kadar az olmasından kaynaklanıyor. Bankanın QNB’ye satışı ile birlikte hisseler çağrı yolu ile toplandı. Bu nedenle dolaşımda çok az senet kaldı.
NE YAPILMASI GEREK?
Borsa uzmanları bankanın bu manipülatif harekete son vermek için hisse satışının zorunlu tutulması gerektiğini öne sürüyorlar.