Dünyanın terk ettiği programı Milli Eğitim satın aldı

yazar:

kategori:

Milli Eğitim Bakanlığı dünyada artık çok az programcı tarafından kullanılan ve demode olarak nitelendirilen yazılım geliştirme programı Embarcadero Delphi’den 1 milyon adet lisans aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, yazılım geliştirme programı Embarcadero Delphi’yi 1600’den fazla mesleki ve teknik okuldaki 1 milyon öğrencinin ücretsiz erişimine sunacak. Milli Eğitim Bakanlığı bunun için 1 milyon yazılım lisansı satın aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Teknoloji Grubu (BTG) arasında 5 yıl süreli iş birliği protokolü imzalandı. 
Protokolle yazılım geliştirme programı Embarcadero Delphi’nin, Bakanlığa bağlı 1600’den fazla mesleki ve teknik okuldaki bir milyon öğrenciye ücretsiz erişimi sağlanacak.
YAZILIMCILAR TEPKİ GÖSTERDİ
Yazılım geliştirme programı Delphi oldukça eski bir dil olarak biliniyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu eski ve dünyada artık neredeyse hiç kullanılmayan bir program için 1 milyon adet lisans alması büyük tepkileri neden oldu. Sosyal medya üzerinden eleştiriler yapan yazılım uzmanlarının tepkileri şöyle:
-Şaka gibi resmen. isa ile yaşıt yazılımlarla mı developer yetiştirecek bu ülke!
-Türkiye’de toplasan 10 kişi, dünyada kullanan 1000 kişi bulamayacağın “DELPHI” için MEB 1 milyon tane(1.000.000) yazılım lisansı aldı. Yazık günah yazılımda açık kaynak dünyası popülerken bu kadar para niye ? Kim, ne kadar cebine para indirdi ?
-5 milyon da quickbasic lisansı satın almaları lazım.. Devletin her şeyi eksik!
-Bilerek yapiliyor heralde. bir turk distributor ayagi ile almislardir 99%.acik kaynakli python’u bedavaya ogrenmek varken, delphi lisansina para vermenin baska bir acklamasi yok cunku.
-Delphi denen dil hiçbir yerde işe yaramayan, eskimiş, yerine binlerce daha iyisi gelmiş, öğrenenlerin iş bulma imkanı falan olmayan bir yazılım dili. milyon lisans alınmış, onun yerine herhangi bir ücretsiz dil öğretilmesi ve bu dilin notepad’de yazılması öğrenciler için daha verimlidir.
-Yani tamamen gereksiz, veya belki biraz deşelenirse rant veya vergi kaçırmak için yapılmış bir harcama. hatta öğrenciler için vakit kaybı.
– Ülkede delphi bilen 1000 kişi yokken bir milyon lisans almak. bilemiyorum