Tüm Zamanların En Büyük Borsa Vurgunu!

yazar:

kategori:

İstanbul Borsası tarihinin en büyük vurgunlarından biri QNB Finansbank hisse senedinde yaşandı. 4 ayda 6 liradan 102 liraya yükselen hisse senedi, SPK müdahalesi ile 54 TL düştü.
Borsa borsa olalı böyle bir vurgun görülmedi. Dolaşımdaki hisse azlığından faydalanan manipülatörler4 ay gibi kısa sürede büyük bir vurguna imza attılar. Hisse senedinde günlerdir süren yükseliş önceki gün SPK’nın aldığı tedbirlerle son buldu ve hisse sert bir şekilde düşmeye başladı.
Borsa uzmanları, SPK’nın neden geç müdahale ettiği konusunda soruları gündeme getiriyorlar
SPK’nın çok önce müdahale etme şansı yokmuydu?
QNB Finansbank’ın halka açık hisse senedi miktarı 1.566.427.109. Bunun yüzde 99.75’i QNB takasında. Yani çağrı yolu ile toplanan senet.  Manipülatif hareket sadece yüzde 0.25’lik senet ile yapıldı. Bun nedenle SPK’nın daha hareketin başlamasından kısa bir süre sonra bu harekete izin vermemesi gerektiği belirtiliyor.
ZENGİN OLDULAR
QNB Finansbank hisse senedinde birileri büyük bir vurguna imza atarken, Hisse senedinin  geri dönüş günü senet alanlar ise kelimenin tek anlamı ile battılar. Senet önceki gün 102 lira tavan olmuştu. Bu seviyelerde SPK’dan inceleme ve bazı tedbir kararları açıklandı. Hisse senedinde binlerce lot işlem oldu ve senet taban oldu. Bu seviyede çok sayıda küçük yatırımcının senet aldığı öne sürülüyor. 102 liradan senet alan yatırımcıların şu ana kadarki kaybı yüzde 50 seviyesinde.Yani sadece 2 günde yüzde 50’lik bir para kaybı oldu.
KİM YAPTI?
QNB Finansbank hisse senedinde tarihi manipülasyonu kimin yaptığı ise henüz bilinmiyor. Borsa kulislerinde hareketin yurtdışından bir Türk tarafından yapıldığı konuşuluyor. Ancak bu isim hakkında bir bilgi verilmedi.