Bankacıya Zam mobbingi

Bankacılık sektörü mobbingin her türlüsünü gördü ama maaş mobbingini yeni görüyor. Sektörde şimdi de çalışanlara zam mobbingi yapılıyor. HANİFE SERTER Yazıyor:
Günümüzde düzenli geliri olan bir işte çalışıyorsanız şanslı kabul ediliyorsunuz. Bir şey yaratıyor, üretiyor, öğretiyor  ve bunları gelire dönüştürebiliyorsunuz başarılısınız.
Daha önce kimsenin aklına gelmemiş ama herkesin çok işine yarayacak bir fikri bulup hayata geçirebiliyorsanız zengin olmaya adaysınız. Zengin ve başarılı olmaya giden çok çeşitli başka yollar da var ama onların çoğu etik olmadığı için konu dışı.
Günümüzde ve ülkemizde kamuda ya da özel sektörde iş bulmak, işe girmek büyük bir nimet olarak görülüyor ve bir işi olanlar muhtemelen her gün şükrediyor. İşsizlik rakamları açıklandıkça , EYT’lilerin çığlıklarını duydukça, emeklilerin halini gördükçe şükretmekten başka yapacak bir şey de yok gibi görünüyor.
ŞÜKRETMEK Mİ?
“Şükretmek, bize karşı yapılan bir iyilikten dolayı iyilik yapanı  övmek, iyilikte bulunana minnet duymak, saygı ile karşılıkta bulunmaktır. ” diye geçiyor tanımlarda. Son günlerde çalışan kesimden bu şükürde zorlananlar olduğunu görüyor ve duyuyorum. Yıllardır üzerinde yazdığımız , konuştuğumuz mobbing ( bezdiri) meselesini psikolojik tacizin de ötesinde  maddi boyuta taşıyan bir uygulama gündemde : Maaşa “0” zam...
Bazı bankalar , bazı çalışanlarına koca bir yılın sonunda, enflasyonun yüzde 10 ile yüzde 25-30 arasında gerçekte kaç olduğunun her gün “tartışıldığı” bir ortamda, yüzde sıfır zammı uygun görmüşler.
Sendika ortada yok. Zam alamayanlar IK’ya ulaşamıyor. Üst yönetimlerinden bu konuda bir açıklama alamıyor. Herkes topu birbirinin üzerine atarken çoğu ” Bana sormadılar ki ?! ” diyerek kendini aklamaya çalışıyor.
HER ŞEYE ZAM  MAAŞA SIFIR ZAM!
Düşünün; iğneden ipliğe her şeye ama her şeye zam gelen bir ülkede yaşıyorsunuz, bir yıl boyunca maaşınıza zam geleceği günü sabırla bekliyorsunuz ve bir de bakıyorsunuz ki  sıfıra sıfır elde var sıfır. Üstelik bir açıklaması da yok. Bu arada yanınızda, yakınınızda sizinle aynı işi yapan başka kişilere yüzde 3-5-10-15 az çok zam verilmiş. Hedefi az tutana, çok tutana da bakılmamış. Neye bakıldığı belli değil . Ne hissederdiniz ?
Bu duyguyu az çok biliyorum. Benim de başıma geldi. Kapsam dışı kabul edilip de toplu sözleşmede anlaşılan zamlardan çok düşük bir oranda sembolik zam alarak çalıştırıldım bir kaç yıl üst üste. Enflasyon oranının altında. Reel olarak maaşınızın düşürülmesi durumu. “Sen bunu haketmiyorsun, daha azına layıksın, zaten seninki fazla yüksekti …düşürdük..” mesajı.  Karnınıza bir yumruk yemiş gibi olur nefes alamazsınız adeta.  Bunun diğer bir versiyonu da ; Performans primi zamanı geldiğinde tüm şube personeli hedefini tutturmuş ve prim almaya hak kazanmışken yöneticinizin paşa gönlü öyle istediği için sizin puanınızı düşürüp prim almanızı engellemesidir mesela. “Şubende herkes başarılı , hedefi tutmuş ama şube müdürü olarak bunda senin payın yok bana göre… “ iması. Bir tür istifaya zorlamadır bu aslında. İstenmiyorsun mesajıdır. Psikolojik şiddetin ekonomik şiddete dönüşmesidir. Duygularınızla hareket edecek olsanız anında istifayı basıp gitmek istersiniz ama akıl ” Dur şimdi hemen celallenme ..” der. “ Bu kadar kolay mı ? Onca yıl emek verdin, bu işi bu kadar yıl yürütmek için neler çektin, nelerden fedakarlık ettin ?! Dur bakalım, belki kişisel bir şeydir, belki bir gören olur, bu gidişe bir dur diyen olur, bekle, sabret, diren ..”
Benim tecrübemde ne gören, ne duyan ne de bir dur diyen oldu. Maaşım ve gelirim reel olarak her geçen yıl düşürülürken hedeflerim de rasyonel olmayan bir oranda arttırılıyor ve “ performansı düşük” statüsüne düşmem için her şey yapılıyordu. Üstelik bunu bir toplantı vesilesi ile dile getirmek  ve “ şube personel sayıma oranla bu verilen hedefler rasyonel değil , bir yanlışlık var herhalde ..” demek de en büyük suç olarak kayıtlara geçiyor ve ipim çekiliyordu .
KONUMUZ MOBBİNG
Haftaya yani ayın 12’sinde Ankara’da Tüm Yönleri ile Mobbing Sempozyumu kapsamında ben de Bankacalıkta Mobbing konusunda konuşma yapmak üzere davet edildim ve kabul ettim. İşten çıkarılalı  5 yıl geçmiş olmasına rağmen sektörün sorunlarını ve gidişatını yakından takip eden biri olarak söyleyecek çok sözüm var elbette.  Günümüzde tepeden tırnağa her sektöre salgın hastalık gibi yayılmış olan Mobbing virüsü ile savaşmaya ve kendimizi ve çocuklarımızı ondan korumaya kararlı bir grup Paramedya gönüllüsü adına bu sempozyumda söz alacak olmaktan dolayı mutlu ve gururluyum. Dilerim bu konularda sempozyum yapmak zorunda kalmayacağımız, iş hayatında adaleti, hakkaniyeti ve barışı yaşayacağımız güzel günler görürüz .

 Son söz : Maaşa sıfır zam mobbingtir,  kabul edilemez. İnsanlara ekonomik şiddet uygulamayın!