Banka cezalarını kim ödeyecek?

DENİZ ATEŞ YAZIYOR: Bankalara gelen milyonluk sigorta cezalarının faturasını yine şube çalışanları ödüyor. Bu kadar ağır fatura sonrası neden banka genel müdürleri ve yardımcıları kovulmadı? Usulsüz işlemi kim yaptırdı?
Yeni Bankacılık düzenlemesi;
Şimdi çıkar, belki yarın karşımıza gelecek, yok yok bu yazıdan önce karşımıza gelir, yeni düzenlemeler basında yer almaya başladı bile, çok yakındır tam metnin yayımlanması. 
Hükümet artık bankaların yakasına yapıştı. Para lazım en çok para kimde var? Eldeki kuş misali kesilen cezalar düzenli gelir haline gelecek. Sonuç değişmeyecek Bankalar müşterilerine, hükümetlerimiz de  bankalarımıza kesecek. Sonuçta al gülüm, ver gülüm veren ve alan değişmeyecek. 
Bence artık değişecek gibi; ücret ve komisyon sınırlamaları var pakette, döviz alım satımlarına sınırlamalar gelecek, hapis cezası var, cezalar arasında işimiz daha zor diyen genel müdürler artık bu yıl daha zor olacak demeye başlamışlar, hedefleri daha da yükseltmişler. 
KİMSEYE ANLATMAK ZORUNDA KALMADIK
Geçen hafta bizim banka da sigorta poliçesi kesemedik ceza almışız; Bu iki hafta boyunca sigorta yapamadığımızı kimseye anlatmak zorunda kalmadık neden bankalar sigorta yapar ki? Zaten hiç sigorta talebi olmaz bankalarda talebi biz yaratırız. Ekonominin kuralıdır, her arz kendi talebini yaratır. Bizde kendi talebimizi yarattık yıllarca, üst yönetimler hatırı sayılır jestiyonlar aldı. Sahi cezalar gelince üst yönetimlerden işinden ayrılmak zorunda kalan var mı? Paramedya’da bu haberi göremedim ya da kimse koltuğu bırakmıyor mu üst yönetimde!
Cezaları hep kadro azaltarak şube kapatarak personelden yapan bankalar kaç genel müdür yardımcısı,kaç bölüm başkanlığı,  kaç bölge müdürlüğü  kapatmış. Cezaları şubeleri kapatarak ödeyen, kendileri koruyan sistem cezasız kalamaz ki!
Bir yandan arabamın kaskosu dolmuş diğer yandan sigorta hedefim var ve ben bankamdan sigorta kesemediğim için ne hedefim tutuyor ne de arabamı kullanabiliyorum. Neyse ceza bitti kasko kesebildim. Bir ben mağdur oldum her zamanki gibi!
Dinamik hedefleme sistemi, hedef değişebilir, sonra rekabet ne yapmış? Bu önemli sizin hedefiniz tutmuş ama rekabet daha fazla yapmış diye zavallı şube müdürlerine hesap soran genel müdürlerimiz şimdi regülasyondan bahsetmeye başladılar. 
Bu yıl çok zor olacak. 
Severim bu kelimeleri siz de sevin çok duyacaksınız regülasyon! Üst yönetimler ise bayılır benim cep telefonumda çeviri uygulaması yüklü hemen bakıp sohbete devam ediyorum. Her sene iki kelimeyle yılı bitirir bu üst yönetimler. Birini atlarsanız sizi de atarlar dikkat edin! öğrenin zor değil her sene iki kelime ama o anda bilmelisiniz bunları. Bu yılki ilk kelimemiz regülasyon!
Yeni düzenleme demek daha az kar demek unutmayın!
Heyecanları azalan, ölü balık gibi dolaşan Genel Müdürler alt kadrolarda heyecansız adam arayışı içindeler, bulsalar hemen kapı dışına; teşhis, “heyecanı azalmış bu arkadaşımızın”  bizim işte çok önemlidir heyecan. Ben çok heyecanlanıyorum acaba paketten ne çıkacak. Azalan banka karlarının sorumlusu kim olacak sizce?
 
Paketten çalışanlar lehine neler çıkacak? bir sonra ki pakette mi bizlerle ilgili maddeler? Bizler daha ezilmeye, atılmaya, mobbinge maruz kalmaya devam mı? edeceğiz yoksa paketten bizlerle ilgili maddeler de çıkacak mı?
 
Hükümetler bankalara el attı artık bizimle ilgili paketler de çıkacaktır ben inanıyorum, 
bu paket olmazsa başka paketten çıkacak ama çok yakındır paketlerin açıklanması biliyorum. Bizler önemliyiz paketler bizler için.
 
Bankacılık zor meslek regülasyon işi daha da zorlaştırıyor;daha önce yap baskıyı al parayı açıkla karı, sermayedar mutlu, patron mutlu, üst yönetim mutlu, müşteri mutsuz, çalışan umutsuzdu. 
 
Bakalım yeni paketten kim mutlu olacak benim heyecanım var beni atmazlar!
 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com