Bankanın yok saydığı işsiz bankacıyı Fizzz hatırladı

Bankacılık dünyası Fizzzi  konuşuyor. İşten atılan bir bankacı hesabına yatırılan tazminatını başka bir bankaya EFT yapınca, yapay zekanın onu araması ortaya trajikomik bir durum yarattı. DENİZ ATEŞ YAZIYOR: Fizzz!
FİZZZ…..
Remzi bey  demişti,  iletişim bilgilerini verme diye …dinlemedim!
“Beni de yaz “ diyen ne çok mail aldım, sahiden sektörün çivisi çıkmış;  mısır patlağı misali arka arkaya ne çok mail aldım. Ben de geri dönüş yapmaya çalışıyorum ama vakit sınırlı; en azından buradan bir kaçınızın sesini duyurma şansım var diye duşundum. Umarım sesiniz olabilirim. Çivisi çıkan sektörde çekiç seslerine dur demek mümkün. 
Kusura bakmayın yazıya ara vermeliyim, telefon çalıyor, atıldığım bankadan bana Ek kart vermek isteniyor akıllı bankacılık çalışıyor, arayan eski bankam,  daha önce hayır demiştim ama akıllı bankacılık Fizzz çalışıyor.  Çalışıyorken arkadaşlara ne çok baskı yapmıştım bu akıllı bankacılık, geleceğin bankacılığı diyerek kaç kez kalp kırdım sayısını bilmiyorum. Sahiden bilmiyorum…
İş hayatı hayatımızın sadece bir parçası,  oysa hayatımdı benim!
Finansal zeka çalışıyor, sizi attıklarını bilmiyor… tazminatınızı EFT yaptığınızda sizi arar, oysa siz atılmışsınızdır. Bunu bilmez finansal zeka, sizi yok sayarlarken o var sayar. Çook paralar veriyor bankalar bu zekalara, sizi var sayan zekalar bunlar, yıllarca çalıştığınız bankalar sizi yok sayarken bizi sayanlar var!
Genel Müdür Yardımcılığı yapmış birinden gelen mail; yıllarca hep başarılı hissetmiş çok kişinin atılmasında imzası var şimdi biraz buruk! hissediliyor mailinden. Üzülüyorum, ben de bunların parçasıydım. Tamam, Genel Müdür olacak kadar başarılı olamadım, ya da yardımcısı dahi olamadım ama oyunun parçasıydım. İnsanın paradan başka kaybedecek bir şeyleri olmalı hayatta. Bankalarda  üst düzeyden ayrılanların içine düştükleri travma; kaybedecek tek şey çok paralarının olması. 
Hatırlıyorum bir bankanın bölge müdürü şubelerden işlem yaptıramıyordu, ne acı değil mi? Kimse sizin yüzünüze bakmıyor. Neyse çok param var kenarda belirli çevrede yaşarım deseniz de vicdan sizi bırakmaz ki! Adalet vicdanınız demektir! Vicdanımız rahat değil! Bırakmıyor bizi bankadan ayrılsak da.
Beni de attılar diyor bir başka bankadan Müdürümüz mailinde; hem de sevgililer gününde atılmış eşiyle yemek yiyecekmiş akşamında söyleyememiş, hala işe gidiyor ama işi yok! Her sabah sakal tıraşı olup evden çıkıyor, biliyorum bu duyguyu ben de iki haftanın sonunda söyleyebildim eski eşime. Hayatımız sadece iş hayatı değil ekmek derdi olmasa ama ekmek derdimiz büyük.
İK ve Çevre ( veya sadece İK’cılar diyelim ) düşünmüyor sizi atarken, kendisi sevgilisine orkide yolladıktan sonra sizin atma işlemini yapabiliyor, bu yüzden profesyonel deniyor onlara. 
Yazıyı da liyakate göre düzenliyorum içime işlemiş; bir MİY’den gelen mail var, hedefe itiraz etmiş çok yüksek diye, hedefi veren de o zaman istifa et demiş. MİY ben gerçekçi davrandım işimden oldum diyor. İstifa etmiyor, banka da işten atmanın bedelini ödemek istemiyor… hala ne olacağı belli değil diyor mailinde. İşe gidiyor ama istifa etmesi isteniyor. 
Hatalı hedef verenler başarılı… uçağa binip her ilde selfi çektirenler çok çalışıyor!  Bizim sektörümüzde “algı” yönetmek önemlidir.
Mikro ekonomimiz oluşturuyor makromuzu; Hazine Bakanımız; umarım yeni pakette çalışanların sorunlarına değinir, makro göstergeler ve sürdürülebilirlik önemli.  
İş hayatı hayatımız değil… sadece bir parçası. 
Müdürümüzü attılar..” diyor bir gişe görevlisi, ” daha yeni başlamıştım şubeye bir ay olmuştu hepimiz ağlayarak müdürümüzü yolcu ettik.” diyor. Ben geleceğimi nasıl şekillendireceğim diye düşünüyor. Benden yardım istiyor. “Ben de atıldım sana nasıl yardımcı olabilirim ki!” diyeceğim… olmuyor. “Tamam” diyorum “seni de yazacağım. ” Cevap geliyor  ” lütfen benim ismimi açıklama” “ peki”  diyorum.. söz veriyorum. 
Telefonum çalışıyor eski bankam arıyor, bu sefer kendi bonolarının tanıtımı için, dedim ya param var benim, Fizz çalışıyor eski arkadaşlarınız sizi unuturken Fizz sizi unutmuyor.
İyi ki varsın  Fizz.
Ne güzel şeysin sen.. İnsanlar “yok” sayıyor bizi … Sen saymıyorsun. 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com