Maske karaborsaya düştü

yazar:

kategori:

Koronavirüsün van ve Igdır’da görüldüğü iddiası maske satışlarını patlattı. Bir çok internet sitesinde manke satışı tükendi. Fiyatlar uçmaya başladı. N95 maske bulamayan normalini almaya başladı.Nedir bu N95 maskesi?
Çin’de başlayıp bütün dünyaya yayılan koronavirüs şu an için Türkiye’de resmen görünmedi. Ancak Igdır ve Van gibi İran sınırındaki bazı il ve ilçelerde şüpheli bulunuyor. Bu haberlerin yer alması ile birlikte N95 tipi maske olmak üzere her türlü maske satışı adeta patladı.
Koronavirüsten koruduğu iddia edilen N95 tipi maske 150 liraya kadar satılırken, sıradan maskelerin fiyatı ise 10 liraya kadar yükseldi.
N95 MASKE NEDİR?
N95 standardı; bir Amerikan standardı olup, havadaki virüs büyüklüğündeki partiküllerin en az %95’ini filtre edebilen maskeleri ifade eder. Avrupa standartlarındaki karşılığı ise kullan at maskelerde EN 149:2001, tekrar kullanılabilir filtrelerde ise EN 143:2000 standardıdır. EN 149:2001 içerisinde ise FFP2 ve FFP3 şeklinde sınıflandırılan maskeler, N95 standartlarına uygunluk göstermektedir. FFP3 tip maskelerin filtreleme kapasitesi, FFP2 tip maskelere göre daha yüksektir. Aynı şekilde EN 143:2000 içerisinde de P2 ve P3 şeklinde sınıflandırılan maskeler, N95 standartlarına uygunluk göstermektedir. P3 tip maskelerin filtreleme kapasitesi, P2 tip maskelere göre yine aynı şekilde daha yüksektir.
VİRÜSTEN KORUYOR MU?
N95 maske 5 mikrondan küçük partikülleri tutuyor. Özellikle tüberküloz,kızamık, suçiçeği, viral enfeksiyonlarında yine viral virüslü enfeksiyonlarda, sars enfeksiyonlarında bulaşımı engellemek için N95 maskelerin takılması gerekiyor. N95 masker 5 mikrondan küçük partikülleri tuttuğu için bulaşmayı engelliyor