Borsada Kara Perşembe

yazar:

kategori:

Borsa tarihi bir düşüş yaşadı. BİST 30 endeksi 4 bin 500 puanın üzerinde düştü. Dolar ise Mayıs 2019 tarihindeki seviyesine yükseldi.
Dolar/TL koronavirüsün küresel ekonomik aktiviteye etkisinin artabileceğine yönelik endişelerle Mayıs 2019’dan beri yeni en yüksek güniçi seviyele olan 6.17’de seyrederken BIST-100 endeksi ise %3’e yakın kayıpta. Hafta başında kayıpların %6’ya ulaştığı havacılık sektöründe bugün de %5 civarı kayıp yaşanıyor, bankacılıkta ise kayıplar %3’ün üzerinde. Büyük bölümü TL’deki değer kaybının devamından endişeli olan lokaller ise döviz mevduatı birikimine devam ediyor. Geçen hafta döviz birikimlerini 2 milyar dolar daha artıran lokallerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 197.7 milyar dolara ulaşarak yeni tarihi zirvede.
Döviz birikimine yönelmede TL getirilerin seviyelerinin sorgulanması da etkili. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de bugün yaptığı açıklamada Türkiye’nin negatif reel faiz oranlarının yatırımcı güvenini zayıflatabileceğini ve bankaların kredi notu için de olumsuz olduğunu açıkladı. Açıklamada TCMB’nin düşük faiz politikasının, TL mevduat sahiplerine ödenen faizin daha da düşmesine neden olabileceği ve bunun da mevduat sahiplerinin daha fazla dolarizasyona gitmesine yol açabileceğine dikkat çekildi
BORSA GÖÇTÜ
Borsa tarihi bir düşüş yaşadı. BİST 30 endeksi yani ağırlıklı olarak banka ve büyük sanayi şirketlerinin bulunduğu endeks 4 bin 500 puanın üzerinde değer kaybetti. Satışlarda yabancıların etkisi dikkat çekiyor.