FED’ in faiz kararı ne anlama geliyor?

yazar:

kategori: ,

FED’in koronavirüs nedeniyle faizleri süpriz bir şekilde düşürmesi ne anlama geliyor? Faiz, altın, borsa ve en önemlisi dövizi nasıl etkileyecek. Usta analist Erden Armağan Er, FED kararını sıcağı sıcağına yorumluyor:
Fed 0,50 Baz Puan Faiz İndirdi
Korona virüsünden enfekte olan kişilerin ve ülkelerin hızla artmasının piyasalarda yarattığı negatif yönlü fiyatlamalar ve dünya ekonomik büyümesinin yavaşlayacağı endişeleri, olağan toplantıda Faiz indirimine gitmesi beklenen FED ’in alel acele 0,50 Baz puanlık indirim yapmasına sebep oldu. Haberin açıklanmasının ardından USD-TL paritesi hızla 6,05 seviyelerine kadar gevşedi. EUR-USD Paritesi çok fazla bir değişiklik göstermezken asıl hareket Ons Altında gerçekleşti. Haberin açıklanmasından önce 1,602 USD/ONS seviyelerinde bulunan fiyatlar hızla 1,630-1,640 USD/ONS seviyelerine kadar yükseldi. ABD Piyasalarında ise Hisse Senedi piyasaları ilk etapta olumlu tepki vermesine karşın çok da coşkulu oldukları söylenemez. Yazının hazırlandığı saatlerde Dow ve S&P endeksleri yatay seyretmekteydi.
Aslına bakılırsa ilk etapta olumlu olarak algılanan sürpriz faiz indirimi, virüsün yayılma hızının mevcut büyüme performanslarını beklenenden de olumsuz etkileyeceğine ilişkin kaygılar nedeniyle yerini temkinli bir bekleme eğilimine bırakmış görünüyor.
Fed bundan sonra faiz indirimine gidecek mi? Gidecekse kaç indirim yapacak? Virüs, ticaret savaşları ve jeopolitik risklerin Dünya Büyümesine etkisi ne olacak? Gibi soruların yanıt bulmasıyla önümüzdeki süreçte neler olabileceğine ilişkin daha ayrıntılı yorum yapmak mümkün olabilir. Ancak erken dönemde anlaşılan Ons-Altın dışında olumlu fiyatlanan başka bir enstrüman olmayacak gibi.
Türkiye Olumlu Etkilenir mi?
Fed faiz indirimi, ilk etapta düşük çıkartılan! Şubat Ayı enflasyonu ile TCMB’nin elini bundan sonraki faiz indirimleri için rahatlatmış kabul edilebilir. Zira faiz indirimlerine devam edileceğine ilişkin öngörümüzü https://www.paramedya.com.tr/devami/41266/turk-lirasina-donus-zamani-geldi-mi () geçen haftaki yazımızda paylaşmıştık. USD-TL paritesinin 6,25 seviyesindeki direnç seviyesini gördükten sonra satışla karşılaşması FED ’den virüs endişeleri ile faiz indirimine gidileceğine ilişkin beklentileri ile açıklanabilir. Ancak akabinde TCMB’nin tekrar faiz indirmeye devam etmesi durumunda tekrar 6,25 seviyelerini kırmaya yönelik hareket edebilir ki, kanımızca teknik olarak 3.kez deneyeceği bu seviyeyi aşması bu kez daha da muhtemeldir. Tahvil faizleri TCMB’nin faiz indirimine gideceği ihtimalini mutlaka satın alacaktır. Kısa vadede beklenen faiz indirimi kadar tahvil faizlerinde olumlu bir hareket gözlemlense de, TL’nin USD karşısında zayıf görünümünü pekiştirdiği anlaşıldığında burada da olumsuz fiyatlamalar gerçekleşebilecektir. Hisse Senedi piyasasında ise, yurtdışındaki benzer piyasa hareketlerinin takip edileceği ve düşen piyasa eğiliminin süreceğini söylemek mümkün olabilir.
Unutulmaması gereken en önemli unsur ise, sınırımızın dibinde cereyan eden jeopolitik gelişmelerin ülkemizi ve içeride politik ortamı nasıl etkileyeceğidir. Kanımızca bu cenahta ortaya çıkacak gelişmeler ön görülmesi en olanaksız olanları. Bahsettiğimiz bu riskleri öngörebiliyorsanız kısa vadeli piyasa hareketlerinden yararlanmak çok para edebilir. Fakat aksi birçok yatırımcının canını çok ama çok yakmaya aday gibi durmakta.
Erden Armağan ER-03.03.2020
erdener1970@gmail.com