Acil önlem alınmaz ise Bankacılık sistemi çöker!

yazar:

kategori:

Bankaların maliyet düşürmek için son bir kaç yılda hayata geçirdiği  Operasyon Merkezleri, bankacılık sistemini tehdit ediyor.
Bankalar maliyetleri düşürmek için hayata geçirdikleri operasyon merkezleri Türkiye’de bankacılık sistemini tehdit ediyor..
Bankalar ,Türkiye’nin neresinde olur ise olun işlemleri bu merkezler üzerinden yapıyor.. Ağırlıklı da Gebze – Erzurum gibi bölgeleri  seçen bankalar, bu merkezlerde 4 bin 5 bin kişi arasında bir personel çalıştırıyor. Ancak, sistemin tek bir yerde toplanması virüs nedeniyle büyük tehlike oluşturduğunu belirten bir bankacılık sektörü uzmanı bu konudaki tehlikeyi şöyle anlattı:
“Bu durum CORONA19 için zaman kaybetmeden önlem alınmaması halinde sistemlerini çökme tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar. Tehlike bu kadar büyük. Zira Operasyon merkezlerinde bir kişide bile bu virüs tespit edilir ise tüm Merkezi operasyonda çalışanlar karantina altına alınma zorunda kalınacak. Bu durumda da bankaların operasyonel hizmet veremeyecekleri için, başta EFT, Havale gibi para transferleri, kredi kullandırımları başta olmak üzere dijital bankacılık  dışında hizmetlerin durması söz konusu olabilecek.  Uzmanlar, bu durum karşısında  için bankalar inisiyatif kullanıp tedbir almamaları halinde BDDK olaya el atmak zorunda kalabilir uyarısında bulunuyor.
Çağrı Merkezleri de risk altında
Benzer şekilde bankalar Çağrı merkezlerini de toplu ve merkezi sisteme geçecek şekilde düzenledi. Operasyonel merkezler gibi çağrı merkezlerin de risk altında olduğu belirtiliyor. Bir aksilik olması halinde bu merkezler de hizmet veremeyecek.
Ne yapılabilir
Bu alanların daha steril hale getirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması yanında önlemlerin yetersiz kalma olasılığı düşünülerek, Operasyon ve Çağrı Merkezlerinde çalışan personel dönüşümlü çalışabilir. Teknik altyapısı uygun personel Evden hizmet verebilir.”