CORONA19 Savaşı Kamu Bankaları geç kalıyor

yazar:

kategori:

Bir banka çalışanının koronavirüs nedeniyle ölmesi gözlerin yeniden banka şubelerine çevrilmesine neden oldu. Tam gün mesai yapan kamu bankaları çalışanları diken üzerinde.
VAKIFBANK – ZİRAAT BANKASI – HALKBANK
Üyeleri olduğu Türkiye Bankalar Birliği ( TBB ) bankalara “12:00-17:00 açılsın” tavsiye kararı almasına rağmen üç Kamu Bankası da  09:00-17:00 saatlerinde açık.
Şube İnisiyatifinde bu hafta bazı personel izne çıkarıldı, geçen hafta tam kadro çalıştı.
Genel Müdürlük tarafından Orga-ize edilmiş bir tedbir yok. Yapılanma ve kredili taksitte öteleme işlemleri ek yük bindirdi. Emeklilere Bayram ikramiyelerinin öne çekilerek 1 Nisanda başlaması şimdiden personeli germiş durumda. Vakıfbank merkezi data sistemi sağlıklı olmamalı ki şubelerden izinde olan personel listesi talep edildi. İzin planlaması yapılacak gibi. Kamu Bankalarında Personel sağlık konusu ve hayati sorun olması nedeni ile rahat çalışamamaktadır. Önümüzdeki günlerde durumun daha fazla artması halinde bankacıların bu koşullarda çalışma olasılığı azalmaktadır. Müşterileri az sayıda içeri almaya geçen hafta dikkat edilmedi şubeler çok yoğundu ama diğer bankalardan görerek Kamu Bankaları da bu hafta işlemler bittikçe içeri müşteri almaya başladı.
Kamu Bankaları ne yapabilir
Yabancı Yerli sermayeli özel bankaların çoğu 12:00 – 17:00 arası müşteri talep etmeye başlaması Kamu Bankalarına ek iş yükü yüklemiş durumda şube çalışanları da buna tepkili. Teknik alt yapının yetersizliği personelin evden çalışması önünde engel.
Şube personeli çok acil ikiye bölünerek çoğu bankanın yaptığı gibi Corona19 belirti süresi olan 15’er gün dönüşümlü çalıştırılabilir. Zira sadece personelin dikkatli olması yetmiyor, müşterilerden birinde Corona19 tespit edildiğinde son 1 haftada “Bankaya da uğradım” dediğinde o banka şubesinin tüm personeli karantinaya tabi tutuluyor ve şube kapanıyor. Bu durumda personeli ikiye bölünmesi uygun olacaktır.
Küçük illerde veya yoğun olmayan bölgelerde şubeler ikişer hafta dönüşümlü olarak çalıştırılması uygun olacaktır. Ufak bir ilde iki şube var ise iki hafta biri iki hafta da ikinci şube çalışması sağlanarak personel ve banka korumaya alınmış olur.
Emekli maaş promosyonu, Bayram ödemelerinin 1 Nisana çekilmesi, esnaf kredilerinin 3 ay taksitlerinin ve kredi kart ödemelerinin ötelenmesi için başvuru işlemleri kamu bankalarında iş yükünü artırmış durumda. Bunların en azından taksit ötelemelerinin Genel Merkez operasyon servisince veya Bilgi İşlemce yapılması uygun olacaktır. Son onay yine şube müdürüne verilebilir,  delegasyon süreçleri  aktif olacak şekilde işletilmelidir.