Petrol çok düştü alınır mı?

Finansal piyasalarda bi şey fiyatı çok düştü diye alınmaz ! Giden trene koşup atlamak lazım gelir.Ee bu da biraz kondisyon ister elbet .Kondüktör düdük çalsın diye kompartmanda  sanal okey oynayıp durmak bir süre sonra anksiyeteye neden olur. TAYFUN ORAL yazıyor:
PETROL 

Bir süper star Ajda Pekkan şarkısı olması yanında ; hidrojen  ve karbondan oluşan ve içerisinde az miktarda nitrojen ve kükürt bulunan karmaşık bir bileşendir .
2018 yılına dünyada İspatlanmış petrol rezervi ; 1.7 milyar varildir .Bir varil petrol yaklaşık 160 litreye denk gelir. Dünya petrol rezervinin büyük porsiyon olarak yaklaşık ; %48 i Ortadoğu ülkelerinde ,%18 Güney ve Orta Amerika ülkelerinde ,%14 ü de Kuzey Amerika ülkelerindedir.
OLAN VAR OLMAYAN VAR ..OLMAYIP DA TÜKETEN VAR ..
Dünya petrol rezervinin  % 14 üne  sahip olan Kuzey Amerika , dünyada üretilen petrolün %20 sinden fazlasını tüketirken .Çin  son dönemdeki tüketimi %14 le ve Hindistan da %5 lere vuran tüketim miktarları ile ; benzin istasyonu sahibi babanın ,Mustang  meraklısı oğlu kıvamında  asfaltı ağlatmaktadır.
2019 yılında günlük 101 milyon varil  ile  dünya tüketim rekoru kırılmış olması muhtemel görünmektedir. 
101  İN KERAMETİ 
101  sayısı  ,bizim konumuz değil .Ama ,yeri geldi meraklısı için  ; bir çok referans kaynağında özel bir sayı olduğunu görmek mümkün …Kutsal kitaplarda ,matrix başta olmak üzere bir çok filmde ,onlarca araştırmada ,yüzlerce kitapta ,konusu geçmiş bir özel sayıdır. 
Geçen hafta petrol fiyatında görülmemişin görülmesinde ;  101’inde bir kerameti var mı ? Bilmem ..Bu vesile ile, ilim  irfan sahiplerinden bu konuda da bir açık oturum bekleriz ..
CONTANGO 
Bizim mahalledeki , yeni jenerasyon  bisikletçinin  buldog köpeğinin ismi.Aynı zamanda ; bir  malın şimdiki fiyatı (spot ) ile 3 ay sonraki ( vadeli ) fiyatı arasındaki pozitif fark .Buna ister vade farkı ,ister faiz farkı ,ister gaddar kapitalizmin kurnaz tezgahı deyin ,bu ; budur.
Normal şartlar altında ,basit olarak ; bir malın  spot fiyatı 10 ise aylık vade farkı  da 1 ise , yine basit olarak ,o malın üç ay sonraki fiyatı ; 13 olur . Teoride, ilerideki fiyat  ; şimdiki fiyattan hep daha fazladır .Finansal piyasalar buna  göre teorik fiyat hesaplar .Fiyatın içinde geleceğe dair beklenti ve depolama maliyeti gibi diğer yan etkileri de koymak gerekir .Kısaca normal şartlar altında  ve çoğunlukla ;ilerideki fiyatlar şimdiki fiyatlardan yüksek olur.Bu durum CONTANGO dur . Ya , ileride fiyatın düşeceğine dair bir beklenti oluşursa ?
BACKWARDATION 
Spot fiyatın ,gelecekteki fiyatın üstüne çıkma durumudur .Gelecekte ilgili malın  ; arz fazlası ,talep yetersizliği gibi nedenlerle  şimdiki fiyatından daha düşük olmasının beklendiği haldir.Ekonomilerde , yavaşlama yada  küçülme beklentisi , böyle bir sonuç üretebilir .
SUPER CONTANGO 
Süper-contango, bir emtia (mal) için spot fiyatın vadeli işlem fiyatının altında dramatik bir şekilde işlem yaptığı zamandır. Süper-contango genellikle fiziksel emtia depolamak için envanter alanı aşırı arz nedeniyle tükendiğinde ortaya çıkar – yani bir vadeli işlem sözleşmesinde taşıma maliyeti (fiziksel emtia depolama maliyeti )  artar.
İşte geçenlerde yaşadığımız buymuş meğer .Hani petrol kontrat fiyatları dramatik bir şekilde eksi ye gitti ya . Dedim nooluyo ? Petrol alana üste para mı verecekler ? Peki elektrikli araba vaziyetleri ,projeleri ne olacak ? Tesla ? Yandı kafam…
Zaten bir aydır tanker gemi kira fiyatlarında hızlı bir artış oluyordu .Benim jeton şimdi düştü !.Meğer bu taşımacılık gemileri ,artık depo olmuş .Petrol arzı devam ettiği ama ,  covid19 arabalara ev hapsi verdiği için ,bütün depolar dolunca bütün demirli tanker gemiler  depoya dönüşmüş .
Taşıma maliyeti arttıkça, daha fazla depolama alanı oluşturulmazsa vadeli işlem fiyatı daha da artacaktır. Süper contangodan çıkmak için, daha fazla depolama alanı yaratılana veya mevcut stoklar tükenene kadar bir malın arzının azalması gerekecektir.
Bununla birlikte, bir meta arzını durdurmak kolay bir iş değildir. Örneğin, petrol arzını durdurmak zordur, çünkü ABD, Rusya, Çin ve OPEC üyesi ülkeler gibi dünyanın önemli petrol üreten bölgeleri vardır.
Üretim kesintilerini koordine etmek için çok farklı varlıklar edinmeye çalışmak zor olabilir ve genellikle bir taraf diğer tarafların da aynı şeyi yapacağından emin olmadıkça üretimini kesmek istemez.
Birçok yatırımcı ve tüccar, bir metaın spot fiyatının alt sınırının altına düştüğünün bir göstergesi olarak süper-contango’yu alacak. Stoklar tükenene ve etkili üretim kesintileri yapılıncaya kadar fiyatın yükselmesi olası değildir.
Geldik yine aynı yere .Finansal piyasalarda bi şey fiyatı çok düştü diye alınmaz ! Giden trene koşup atlamak lazım gelir.Ee bu da biraz kondisyon ister elbet .Kondüktör düdük çalsın diye kompartmanda  sanal okey oynayıp durmak bir süre sonra anksiyeteye neden olur. “Yav ,bi hava alim bu tren kalkmıcak “galiba diye iki dakkalığına  aşağı inilir .Ardından  bir düdük sesi duyulur .İtalyan olsaydı Pavarotti mahalle korosundaki kariyerine devam edecek olan Yıldırım Gürses ‘ten “ eller ,eller “ şarkısı  duyulur zihnin derinliklerinde, giden trenin ardından .Ben çok dinledim ,söyledim ,eşlik ettim ordan biliyorum …Sallanır dile gelir ..Konuşan ellerimiiiiizzz…
QUARANTA  ( HELE Bİ KIRKI ÇIKSIN , EL ÖPMEYE GETİRİCEZ DAYISI ..( çeyreği hazırla ! ) )
Karantina .Bir çok şeyde olduğu gibi ,bu kelimenin kökü  de İtalyanca .Ekonomisi  ticarete dayanan Venedik Cumhuriyetinde ,başkent Venedik ‘e salgın hastalık bulaşmasın diye kente gelen gemiler ,40 gün şehir açıklarında denizde beklermiş .Karantina kelimesi , 40 sayısının italyancası olan “quaranta “  kelimesinden geliyor.. Ne acayip . O zaman  bu işleri çözmüş olan  dedeler, maalesef  torunlarına yeterince anlatamamış ya da haylazlar dinlememiş olmalılar .Şimdi sevgili Italyan dostlarımızın yaşadıklarına bakınca ,karantinanın mucidi olmaları daha da trajik hale getiriyor durumu .
Her şeye rağmen . Bu da geçecek  yahu !.. Yine yaşamın hakkını vermeyi onlardan öğrenmeye devam edeceğiz  ve yeniden  . “A far l’amore comincia tu “… yani ; yeniden sevişmeye başlayacağız …açın şimdi YouTube ‘u  Rafaella Carra ‘ bu zamansız videosunu izleyin  ve yarın sabah güne başlarken  bir kez daha … 


tayfunoral@gmail.com