Olmasını beklediğmiz şeyler,olmasını beklemediğimiz şeyler olursa!

Gelecekte kötü bir şey olmasını bekliyorsanız ve rasyonel ( akılcı ) bir insansanız önlem alırsınız. O şey olunca, size bir şey olmaz! Ama ya beklemediğiniz şeyler olursa? TAYFUN ORAL Yazıyor:
Gelecekte kötü bir şey olmasını bekliyorsanız ve rasyonel ( akılcı ) bir insansanız önlem alırsınız. O şey olunca, size bir şey olmaz! Ama ya beklemediğiniz şeyler olursa? Rasyonelin babası olun, nafile çabalar içinde patinaj yaparsınız. Zamanında çok yapmışlığım var. 5000 devire çıkıp, bir santim  gidemediğim çok oldu. Literatüre, “Black Swan ( Kara Kuğu)” diye geçen  teoriyi okuduktan sonra, bilincimin  idrak fonksiyonu bir kez daha  derinden sarsıldı. Bilinen iki kara kuğu var. İkisi de birbirinden lezzetli. 
HİKAYE İYİ, YÖNETMEN   DAHA  İYİ
Başrollerinde Natalie Portman ve Vincent Cassel’in oynadığı, Darren Aronofsky‘nin yönettiği, Amerikan yapımı psikolojik gerilim ve dram  filmi “ Black Swan “. 
Darren baba, boş bir abi değil. 1969 doğumlu. İlkokul öğretmeni anne babanın çocuğu olarak, 1987 yılında Harvard Üniversitesi, aksiyon ve animasyon bölümüne girip, 1991 de mezun olmuş. Kafayı teknolojiye taksa şimdi instagram yenine,  swanstagramda  “like”lıyor  olabilirdik. 1996 yılında da  “Pi “filmini  yöneten  şahıs…
Sanatta “öz ve biçim” diye bir kavramın olduğunu biliriz. Bir sanat eserinin iyi olabilmesi için, hem içeriğinin hem de formunun, iyi ve dengeli olması aranır. Özgünlük, …gibi bir sürü şey daha var tabii. Ama esasta; mesela bir resme bakınca, verdiği mesaj ile görselliğin uyumu varsa, bilinçaltı apışıp kalır karşısında. Bu film onlardan biri! Hikaye şahane, kurgu fevkalade, İnsanda iz bırakan, gerçek bir başyapıt.
KUĞU GÖLÜ 
Bale okulu; “Kuğu Gölü” eseri için hazırlanmaktadır. Yönetmen Thomas Leroy ( Vincent Cassel ), yeni bir baş dansçı seçmek zorundadır. Her ne kadar zor bir iş olsa da Vincent abinin, geçmişte  gerçek hayatında, Monica Bellucci  performansından dolayı seçim konusunda  yetenekli olduğunu biliriz.
Bu dansçı; masum, kırılgan Beyaz Kuğu ve onun karanlık şehvetli, kötü ikizi olan Siyah Kuğu ile birlikte ikisini de canlandırabilmelidir. Gösterinin, masum Beyaz Kuğu ve şehvetli Siyah Kuğu rollerinin ikisini de canlandıracak bir balerine ihtiyacı vardır. 
Bir dansçı, Nina ( Natalie Portman ), “Beyaz Kuğu“ için mükemmel bir seçim iken; Lily ( Mila Kunis) ise “Siyah Kuğu”nun kişiliğine sahiptir. Lily ve Nina rekabete girdiğinde, Nina kendisinin karanlık yanını keşfeder. Hırsın, egonun ve mükemmel olma isteğinin bir insanın karakteri, gelişimi ve psikolojisi üzerinde ne tür etkiler ve paranoya  yarattığını çok güzel şekilde gösteriyor film. Normal gününde bir  “Borsacı” yani.
Müzikler,”Clint Mansell” efsanesinin. Film 12 dalda Oscar adayı gösterilerek rekor kırdı. Ödül de aldı. Ama Mansell’in; “Black Swan“ için yaptığı müzikler, “Pyotr İliç Çaykovski”nin bestelerinden oluşması nedeniyle 83. Akademi ödüllerindeki “En İyi Özgün Müzik Akademi Ödülü”ne aday gösterilmedi.
Olsun ! Mansell  hocam, bir gönül insanıdır. Her daim  yeri ayrı bizde…
Bu güzel karantina günü, yeniden “Black Swan“ izlemek için fevkalade bir gün.
EYJAFJALLAJÖKULL’dan  COVID19’a 
Nassim Nicholas Talebalt ( Nesim ); 1960 doğumlu, Lübnan kökenli Amerikalı, bilgin, istatistikçi ve opsiyon  traderi. Risk analisti,  rastgelelik, olasılık ve belirsizlik ustası. 2007 yılı “ The Black Swan “ adlı kitabı; The Sunday Times tarafından II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en etkili oniki kitaptan biri olarak tanımlanmış. Bunu okuyunca diğer, 11 kitabı merak ettim. Al sana bir rahatsızlık daha! Geceler; Katran karası geceler !
Nesim abi; 2001-2018 yılları arasında yayınlanan ( Kara Kuğu ve Antifragile ) belirsizlik üzerine beş ciltlik  felsefi bir makale olan İncerto’nun yazarı. ( Abi bir durun ya ! İncerto‘nun, Türkçesi de yoktur şimdi ! Sözlük desteği ile okuyacağız. Hay bin kunduz ! Sabahlar olmasın ),  Ayrıca, Eylül 2008’den bu yana New York Üniversitesi‘nde seçkin bir Risk Mühendisliği Profesörüdür kendisi …
Finans endüstrisinin, mevcutta kullandığı risk yönetimi yöntemlerinin faydasızlığı ve finansal krizler konusunda uyarılar yaptı.  Kriz hakkında  da  çok çok defa daha önceden uyardı (2007). ( İnsanın, asker arkadaşı olsa yapmaz! ). 
Kimse dinlemeyince, mokasenleri giydi; şöhretini, çoğu insan krizden sarsılırken, fon yöneticisi olarak büyük bir servet elde etmesiyle kazandı.
Literatüre kazandırdığı kavram: “Black Swan“ yani ”bilinmeyen olayların, insanlar tarafından hesaba katılmadığı ve önlem almadığı, bunun da büyük yıkıma yol açabildiğidir“.
Tayfun Oral