İşte dolar 7 TL’nin üzerine atan 7 neden!

yazar:

kategori:

Dolar psikolojik sınır olarak gösterilen 7 TL’nin üzerine çıktı. İşte doları 7 TL’nin üzerine atan 7 neden:
1-Merkez Bankası Başkanı Uysal’ın  perşembe günü yaptığı enflasyon açıklamasında yıl sonu tahminini 8.2’den 7.4’e düşürmesi “Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmeye devam edecek” şeklinde algılanmasına neden oldu ve dolara talep oluştu.
2-Citi Ekonomistleri, Merkez Bankası’nın bu hedeflere ulaşmasının zor olduğunu ve yıl sonu enflasyon rakamının yüzde 13’e ulaşmasını  beklediğini açıkladı.
3-Merkez Bankası Başkanı Uysal, Covid-19’un Türkiye’nin kamu maliyesine zarar verdigi zorlamaya rağmmen  İMF ile fon yardımı için görüşmediklerini söyledi. Bu İMF beklentilerinin bitmesine neden oldu.
4-Merian Global analisti Delphine Arrighi,  Türkiye’nin korona virüsle mücadeledeki son çabalarının yıllarva süren ekonomik baskıları arttıracağını söyleyerek “Türk Lirası konusunda yaygın endişeleri paylaşıyoruz” diye açıklama yaptı. Bu da TL konusunda endişeleri arttırdı.
5-Cuma günü kamu bankaları kapalıydı ve düşük işlem hacmi ile TL üzerinde kolay spekülasyon yapıldı.
6-Londra kaynaklı bazi analist raporları piyasada dolaşmaya başladı ve cuma günü kamuların 500 milyon dolara yakın satış yaptıkları ve doları 7 TL’nin altına çekemedikleri söylentileri etkili oldu.
7-Bazı yabancı aracı kuruluşlarının analistleri, kamu bankalarının en fazla 1 hafta daha dolar satışı yapabileceği iddiaları doların yükselmesinde etkili oldu.