Dolarda 20 milyar hareketi

yazar:

kategori:

Dolar iki ülkeden 20 milyar swap anlaşması söylentileriyle düşüyor. Ancak piyasadaki haber kirliliği dolarda sert hareketlere neden oluyor.
Bazı gazete ve internet sitelerinde “Döviz takası (swap) hattı kurmak için dört ülkeyle görüşen Türkiye’nin iki ülke ile anlaşmaya çok yakın olduğu ifade edildi. Buna göre Japonya ve İngiltere merkez bankalarından 10’ar milyar dolar karşılığı döviz sağlayacağı belirtiliyor. Japonya ile yapılan anlaşmanın Japon Başbakanı Şinzo Abe ile perşembe günü Başakşehir’deki şehir hastanesinin açılışında açıklanması bekleniyor. İngiltere ve Japonya ile swap anlaşmalarında sona gelindiğine dair haberlerin ardından dün dolar/TL 6,82’ye kadar indi.”şeklinde çıkan haberler doların 6.800 TL’nin bile altına gerilemesine neden oldu.
Ancak bazı ekonomistlerin bu haberlerin piyasanın tansiyonunun düşürülmesine yönelik bir hareket olduğunu iddia eden görüşler bildirdiği görülüyor. 
Piyasaların kapalı olması ve bazı yabancı kurumların uluslararası piyasalarda fazla işlem yapamamasının da etkisi ile bu düşüş yüzde 1’in üzerinde oluyor. Zaman zaman 6.780’e kadar gerileyen dolar, bazı kurumların alımları ile yeniden 6.80’nin üzerine çıkıyor.
Yurtdışı piyasalardaki işlemlerde kamu bankalarının kontrolü olduğu öne sürülüyor.
HAZİNE: DEVAM EDİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, birçok ülkeyle swap görüşmelerinin sürdürüldüğünü bildirdi. Yerel paralarla ticareti de kapsayacak şekilde birçok ülkeyle swap görüşmelerinin bir süredir devam ettiği belirtilerek, görüşmelerde somut netice ortaya çıktığı anda gerekli bilgilendirmenin yapılacağı kaydedildi.