Eski banka CEO’ sundan BDDK’ya itiraz!

yazar:

kategori:

Bir dönem HSBC Genel Müdürlük görevini yapan Piraye Antika, BDDK’nın Aktif Rasyo düzenlemesinin yasal olmadığını öne sürdü.
 
1993-2010 yılları arasında HSBC Bank Türkiye’de CEO ve aynı zamanda Grup Ülke Yöneticisi olarak görev yapan usta bankacı Piraye Antika, BDDK’nın aktif rasyo düzenlemesinin yasal olmadığını belirtti. Usta bankacı twitter hesabı üzerinden konu ile ilgili görüşlerini paylaştı.
“Bu rasyo öncelikle sözleşme serbestisine aykırı. BDDK bir düzenleme ve denetleme kurumu. Bankaların bilanço sağlığını korur sistemi istismar etmelerini önler. Kredi vermeye zorlayamaz. Yasal değil.” Diyen Piraye Antika, konu ile ilgili şu tweetleri attı:
-Yine BDDK bunları yaparken tasarruf sahibinin bankalarda aldığı riski korumalı bankaların likit kalmasını sağlamalıdır. Sisteme kredi verilmesini temin diye bir görevi olmamalı. BDDK bu radyoyla sistemik riski artırmakta. Bu da varlık nedenine aykırı.
BDDK tam da bu yüzden siyasi erkten bağımsız bir kurum olarak kurgulamıştı. Görevi iktidarı başarılı göstermek değil sistemin sağlıklı işlemesini korumak olmalı.