Zenginin malı züğürdün çenesi

Deniz Ateş banka hisselerini yazdı. Bankadan kazandığını banka hissesine yatırmak. 
Yüz bin dolarınız var ve TL dönerek, banka hissesi almışsınız, en fazla yabancı payı olan hisseler arasındaydı bankalar bu yüzden banka hisseniz var diyorum.
Zararına satıyorsunuz kimse sizin ne yaptığınızı anlamıyor.
Bu kadar şık giyimli bu kadar eğitimli Londra’da bu işi yapanlar ne yapıyor? diye anlamaya çalışıyorsunuz!
Ben de aynı sizin gibiyim banka sektörünün hisseleri bu seviyeye gelmez diye iddiaya bile girerdim.
Hatta her özel banka için ayrı bir iddiada bulunurdum ve kesin kazanırdım derdim. Ama kaybettim kabul etmeliyim. Asla bu kadar düşük fiyatlara banka hissesi olmaz diyordum hala diyorum; benim ki keçi inadı. Ben hala zarar ediyorum. Bankadan kazandım, bankada kayıp ediyorum. Gidip Ankara’da pavyonda yemedim ya, sözde yatırım yaptım. Peki sermayedarları nasıl ikna edeceğiz şimdi? Para koymuşlar kar bekliyorlar zarar ediyorlar! Kabul edilemez, değil mi?
Rezervlerimizi tükettiğimiz 6.84 USD kurundan TL’den USD dönersem. 100.000 USD 684.000 TL ediyor yuvarlak olarak. Tarih mi istiyorsunuz? 11/6 ile 27/7 arasında,  kur hiç oynamamış sabit kur rejimi 6,84 de kalmış.
Ne yaptığını anlayamadığım Londra’daki beyler ve kadınlar, sadece zararına hisse satarak şu anda 100.000 USD’ye dönmeleri bugünlerde tekrar TL’ye geçmeleri halinde 7 Agustos tarihinde 720.000 TL yaptılar. Bunu neden yazıyorum banka hisseleri başta olmak üzere bütün değerli şirket hisselerimiz yerlerde. Gözünüz kapalı hangi hisseyi alırsanız alın, uzun vadede kazanacağımız bir yerde. Şimdi yüksek kurdan TL’ye dönerek hisse alan bir yatırımcı aldığı hisselerin artması sonucu kar edecek ardından da daha düşük kurdan USD’ye dönerek yatırımını USD bazında % 25 karın üstünde kar sağlayacaktır. Gelecekte bu gelecek! Bunu nereden mi biliyorum? Şu anda çok önemli yerlerde olanlar, zamanında yazarlardı oradan öğrendim. Biz batarken başkaları bizim hatalı politikalarımız sayesinde zenginleşiyor diye. Değişen hiçbir şey olmadı yıllar yılları kovaladı sadece.
Arzu ederseniz örneğimizi daha somut hale getireyim; 21.7.2020 pazartesi tarihinde 6.84 USD döndüklerini düşünelim. Ara bir tarih seçtim çünkü uzun süre dediğim gibi kur bu seviyede kaldı. 21.7.2020 tarihinde Garanti Bankası hissesi 7.93 TL’den işlem görmüş. Yani 684.000 TL karşılığı 86.254 Lot Garanti hissemiz varmış. Bugün 720.000 TL karşılığı aynı hisseden alırsak. Hisse fiyatı 6.56 TL olması sebebiyle 720.000/6,56 aynı parayı sadece zamanında USD geçmekle 109.756 lot aynı hisseden alabiliyoruz.  Aslında diğer yandan para ne kadar kolay kayıp ediliyor bir anda hepimiz fakirleşiyoruz. Aldığınız evin değerlendiğini düşünüyorsanız USD bazlı bugün değerine bakar mısınız? Lütfen. 109.756 Lot hisseyi yükseldiğinde sattığınızda size başka bir tablo sunacağım.
Şimdilik benim doğum günüme kadar iyi kar ettik. Ekonomi son derece ciddi bir iş aslında ama biz biraz ahbap çavuş ilişkisiyle gider sandık. Zararın neresinden dönerseniz kardasınız. Ben çok zarar ediyorum umarım siz zarar etmezsiniz. Şu anda 720.000 TL miz olsa neler yapılabilir diye kadar geldik.  Benimkisi “zenginin malı züğürdün çenesini yorar” dan başka bir şey değil. Yani hisseleri zamanında alanlar, zararına satsalar da kara geçmiş durumdalar. Benim aklıma sütlü çay içerek para kazanılacağı hiç gelmezdi. Sonuçta ben hep emek satarak para kazanmıştım. 
Bir sonraki yazıda bakalım paramız ne olacak. Para işi yakın, eş, dost akrabaya bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir. Biz fakirleşirken birileri  sütlü çay içerek zengin oluyor. 
Ucuz kredi vererek, faiz silahını kullanmayarak, ekonominin genel kurallarının dışına çıkarak kaç sütlü çay içilir bilemem. Şimdi kredi çekip dövize yatırım yapanların peşine düşelim bakalım! Kimler bu akıllı yatırımcılar ya da altın alanlar? Paranın izini takip ederek nereye varacağımızı bilmiyorum!
Siz boş verin paradan para kazanmayı hayatta en güzel şey emek vererek, üreterek yaşamak. Üretim olmadan hiçbir değerimiz olmuyor. 
İşimiz var, hissemiz yerlerde sürünse de kar eden bir sektördeyiz tadını çıkartmalıyız hayatın.
Bakalım zaman ne gösterecek 100.000 USD ne olacak?
— 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com