Korona testine büyük zam

yazar:

kategori:

Dünyanın bir çok ülkesinin uçuş için zorunlu tuttuğu korona testine büyük zam. 110 TL’ye yapılan testler bugün 260 TL’ye yapılmaya başlandı.
Almanya gibi ülkelere uçacak yolculardan hava yolu şirketleri zorunlu olarak korona testi istiyor. Uçağa binecek olan yolcuların test sonucu pozitif çıkarsa uçağa alınmıyor.
Havalimanlarında yapılan testlerin ücreti ise 110 TL’ydi. Test ücretlerine kısa sürede rekor bir zam geldi.
Açılış sonrası kişi başı 110 TL’ye yapılan testler bugün 260 TL’ye yapılıyor. Havalimanında test merkezine giden yolcular fahiş fiyatlardan şikayetçi oldu.
Diğer uluslararası meydanlarda açılan test merkezlerinde 110 TL’ye test yapıldığını ifade eden yolcular, İstanbul Havalimanı’daki pahalılığın PCR testlerine de yansıdığına dikkat geçti.
Airporthaber’in aktardığı bilgilere göre İstanbul Havalimanı Operasyon Kontrol Merkezi Direktörü Fatin Mere, havalimanındaki test merkezinin açılışı sonrası yaptığı açıklamada, “Bizim buradan her hangi bir ticari beklentimiz yok. Bizim bir gelir beklentimiz yok. Sağlık Bakanlığının daha öncede basına yansıttığı gibi 110 liralık bir ücret olacağından bahsediliyor. Ancak Havalimanı için ayrı bir ücretlendirme yapar mı yapmaz mı bilmiyoruz. Bizim dediğim gibi buradan bir gelir beklenti amacımız yok” ifadelerini kullanmıştı.
Aradan geçen 40 gün sonunda test fiyatları 110 TL’den 260 TL’ye yükselirken artış oranı ise yüzde 136’yı geçti. Döviz kurundaki artışın bile çok üzerinde yükseliş gösteren fiyatlar konusunda İGA tarafından bir açıklama yapılmadı. Test fiyatlarının geçtiğimiz Cuma günü 220 TL olduğu bilgisine ulaşıldı.
Öte yandan Almanya tarafından getirilen PCR testi zorunluluğu sonrası Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) uyarıda bulundu.
SHGM tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
“Ülkemizden Almanya’ya seyahat edecek yerli / yabancı tüm yolcuların PCR testi yaptırmaları gerekmektedir. Diplomatik pasaportu olan ve  hali hazırda yurt dışı görevi olanlar haricinde Almanya’ya giriş yapacak tüm yolculardan PCR negatif raporu istenmektedir.
Test sonucu olmayan yolcular 12 Ağustos 2020 tarihinden itibaren uçuşa kabul edilmeyeceklerdir.  Bu konuda mağduriyet yaşanmaması için Almanya-Türkiye arası yolcu taşıyan yerli / yabancı havayolları ile yolcuların bu hususa önemle dikkat etmeleri gerekmektedir.”