Bundan sonra ne olur?

yazar:

kategori:

Dolar yükseliyor, ekonomik kargaşa sürüyor. Koç Üniversitesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Selva Demiralp, bundan sonra ne olacagını yazdı:
 
Koç Üniversitesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Selva Demiralp,  döviz krizini ve bundan sonra ne olacağını BBC Türkçe’ye yazdı. Krizin nedenlerini özetleyen Prof.Demiralp, bundan sonra ne olabileceğini maddeler halinde sıraladı:
Bundan sonra ne olur?
-Kurdaki gerginliğin devam etmesi uygulanan sıradışı politikaların terk edilmesi ile sonuçlandığında kurda yeni bir dengelenme sözkonusu olacaktır.
-Eğer yapılan hatadan ders alınır ve daha şeffaf bir anlayışla geleneksel politikalara dönülürse “Bir musibet bin nasihatten iyidir” atasözünden teselli bulmaktan fazla yapabilecek birşey yok.
-Bu noktada kuru daha makul seviyelere indirebilmek için çözüm ya döviz talebini azaltacak ya da döviz arzını artıracak önlemler gerektiriyor.
-TCMB’nin faiz artırımına gitmesi ve bu şekilde TL varlıkları tekrar cazip hale getirip döviz talebini azaltmaya çalışması söz konusu olabilir.
-Öte yandan ciddi bir krizin ortasında iken faiz artırımı ile ekonominin yavaşlatılması tercih edilmeyebilir.
Kaldı ki mevcut şartlarda faiz artırımı ile arzu edilen sermaye girişi de sağlanamayabilir.
-Bu durumda geriye kalan alternatif, uluslararası bir kurumla yapılacak swap ya da daha uzun süreli bir anlaşma ile döviz arzını artırmak olabilir.