Hangi Bankada Çalışmak İstersiniz?

İlk bankamatiği o banka getirdi. Şube personelinin işsiz kalacağı konuşuldu. Oysa onlar halen çalışıyorlar. Hem de çok mutlular! Ya biz? Deniz Ateş yazıyor:
Kare kod;
Değişim ne kadar hızlı giriyor hayatımıza, fark etmeden ele geçiriyor tüm yaşamamızı değişmeden yaşamak mümkün değil artık. 
Sizlere daha önce bahsettiğim, yolun karşısındaki sarı köpek artık yok, bir yere gönderilmiş.
Benim yazımdan sonra gönderilmiş olması üzüyor beni. Bana saldırsa da ben çözümü bulmuş, yolumu değiştiriyordum. Şimdi oraya, yolun karşısına, bir AVM yapıldı, ne zaman başladı ne zaman bitti fark edemedim. Her şey çok hızlı giriyor ve çıkıyor hayatımıza haftaları takip ediyorum artık, günlük takip etmem mümkün değil. Günün başı sonu yok hızla geçiyor. Ben haftalık yaşıyorum, yakalamak kolay oluyor böylece. Yavaşlatmaya çalışıyorum yoğun hayat temposunu.
Teknoloji her şeyi avcumuza getirdi, artık müzik dinlemek ne kadar kolay oldu, ya da yol bulmak, dünya elimizin altında. Banka işlemleri de öyle hisse al, fon bozdur, yabancı para hesabı aç, para gönder, kiranı yatır ne ararsanız, elimizin altında çok kolay. Bankaya gitmeden günler süren işlemleri, saniyeler içinde yapabiliyorsunuz. İnsan yok artık işlemlerde. 
Diğer yandan değişen dünya, bir çok iş kolunu tehdit ediyor, hayatımız kolaylaşırken, zor bir hayat bizi bekliyor. Şube dışında bulunan para çekme makinalarıydı ilk tehdit eden bizleri. Çalışanları, onların işsiz bırakacağı düşünülürdü.  İlk para çekme makinasını da o banka getirmişti biliyor musunuz? Hala o bankanın çalışanları güvende, hizmet yarışında rakipsizken hem bankalarını geleceğe taşıyorlar hem de geleceğe güvenle bakıyor o bankanın çalışanları. Diğerleri yani bizler tehdit olarak algılıyoruz değişimi.
Daha sonra İnternet şubesi konuşulmaya başlandı, işte dedi çalışanlar, artık işimiz bitti! Şubeden daha az maliyetle her işlem yapılıyordu. Sonumuzu internet şubesi getirecek diye düşünülmeye başlamıştı. İşi bilenler araba satışlarının buradan yapıldığını söylediler gelişmiş ülkelerde. Çalışanların sonunu internet şube getirecekti kaçınılmaz olarak. Hepimiz geleceği görmüştük artık.
Sonraları mobil bankacılık girmeye başladı hayatımıza, farkında olmadan artık işlemler dijital kanallarla yapılmaya başlanmıştı. Bankacıların işine İnternet bankacılığı değil mobil bankacılık son verecekti artık biliyorduk.
Bu arada internet bankacılığını da ilk onlar getirdi güzel ülkemize. Mobili de mi onlar getirdi? Bilmiyordum! Sektörde yenilikler onlardan gelirken, bankacılar işsiz kalacaklarını yarınlarını düşünüyordu. O bankanın çalışanları ise geleceğe güvenle bakıyorlardı. Diğerleri tehdit altına atılmamak için çırpınıyorlardı.  Sahiden durum tam böyleydi.
Sorarım size!
Sizin bir tanıdığınız; o bankanın da, çalıştığınız bankanın da sınavını kazansa, hangi bankayı tercih etmesini istersiniz? Sorunun cevabı için kare kodlarında bakmalıyız. Samimi cevap verin lütfen kare kod okuyucuya gerek olmadan. Yakınınız hangi banka da işe başlamalı.
Bir zamanlar, atılmak için tayin edildiğim şubenin yanındaki o bankanın Şube Müdürünü ziyaret etmiştim. Şube Müdürü kartını verdiğinde kare kod vardı şube isminin altında okuttuğunuzda şube bilgileri ve harita geliyordu şube yerini görebiliyordunuz. Bense şube yerini eski itfaiye arkası vs. tarif etmeye çalışıyordum, o dönemlerde. Ben atılacağımı, o müdürse iş yapmayı düşünüyordu. Rekabet ayrıntılarda gizliydi aslında. Kare koda bakmaya gerek yoktu belki de.
Bakıyorum şimdi o banka aktif büyüklüğünde açık ara fark atmış diğerlerine. Diğerleri, tehdit ile iş yaparken onlar kredilerini büyütmüş. Kendi içlerinden yetiştirdikleri insan kaynaklarıyla belki Amerika’nın üniversitelerinde tez konusu olmuyorlar ama, işlerini iyi yapmanın gururunu yaşıyorlar. 
Bize de tebrik etmek düşüyor, iyi ki doğru örnekler var sektörümüzde. Her şey değişiyor, doğrularsa her zaman baki kalıyor. 
Karşı sokağa yapılan AVM’de bir kahveciden yazıyorum, benim de değişti alışkanlıklarım. Bir bankacı geliyor bana kredi kartı satmak istiyor. Kullanmayın ama hedeflerim var diyor. Kahve de yazı da tıkanıyor. Siz de olsanız kötü hissederdiniz kendinizi, çaresizlikle tek ürünü satmak için yapılan konuşmalara şahit olurdunuz. Yok demeniz bile artık saçma bir durum halini alıyor, hedefleri olan bir meslektaşınıza yardım edemiyorsunuz!
Bu sektörde örnek alınacak bankaları umarım daha çok yazarız. İŞ olsun diye İŞ yaptırmaya çalışanların İŞlerine bakmaları için, ne çok güzel örnekler var aslında.
İyi ki İŞ’ini iyi yapanlar var.
O banka çalışanları; İŞ’lerini tehditsiz yapıyorlar, belki de buradan başlamak gerek. Bankaları kar ettiğinde bütün çalışanlara prim dağıtılıyor. Sadece üst yönetimlerine değil.
Sarı saçlı bayanın köpeği de yan masadan gelmiş, beni kokluyor, yeni yaşam tarzımız evimizin arka bahçesi AVM’de sarı köpek yok artık. O sorun çıkartıyordu, bu daha sevimli ama ben sorun çıkaran sarı köpeği arıyorum. Hala kredi kartı için ısrar ediyor meslektaşım. Buradan ayrılmalıyım içim acıyor, yazı tıkanıyor.
Demir kumbarasından almak için bankaya gideceğim izninizle. Kare kod ile arkadaşımın şubesinin yerini öğreniyorum. Hayatımız hızla değişirken, bazı şeylerin aynı kalmasına seviniyorum.
Aynası İŞtir kişinin lafa bakılmaz. Bakmayın bana…
— 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com