Necmettin Batırel’ den doları şak diye düşürecek yeni formül!

yazar:

kategori:

Prof. Özgür Demirtaş ile katıldığı televizyon programında  Merkez Bankası şak diye 10 milyar dolar satmalı sözü ile gündem olan Necmettin Batırel, doları şak diye düşürecek yeni formülü açıkladı. İşte dolara dip yaptıracak yeni formül:
Türkiye, Gazeteci Necmettin Batırel’i, CNN Türk’de katıldığı bir programda ekonomi profesörü Özğür Demirtaş ile taştışmasında tanıdı. Batırel, Merkez Bankası’nın doları düşürmek için “Şak diye 10 milyar dolar satmalı. Düşmez ise bir 10 milyar dolar dolar daha satmalı” sözleri ile aylarca gündem olmuştu.
Necmettin Batırel Türkiye Gazetesi’nde son yazısında doları düşürmek için bir kez daha formül verdi. Bu kez şak diye dolar satmak yerine  100 dolarlık tahvili 90 dolardan satmayı teklif eden Batırel, aynı zamanda halkın dolarize olmasında suçlunun eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olduğunu söyledi.
Batırel’in yeni formülü şöyle:
“Öncelikle talep kesilmeli. Bunun için tasarruf sahiplerine yeni imkânlar getirilmeli. Mesela şu anda göz bebeğimiz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı döviz tahvili çıkarılarak pekâlâ özelleştirilebilir. Döviz yatırımcılarına 100 dolarlık tahvil 90 dolardan satılabilir, ayrıca yıl sonunda enflasyonun üzerinde gelir garantisi verilebilir.. Veya yüksek getiriye sahip döviz sertifikaları çıkarılır. Bunlar en az 1, en fazla 5 yıllık olur.. Aynen Hazine’nin yastık altı altınları kazandırmak için uyguladığı yol uygulanır. Vatandaş nasıl verdiği altını vadesi bittiğinde altın olarak geri alacaksa, döviz sahibi de tahvili sona erdiğinde dövizini ve kazancını döviz olarak alır. ABD, Avrupa, Japonya, Çin, Katar gibi merkez bankalarıyla belli bir süre için swap (döviz-takas anlaşması) yapacağımıza yani 3 kuruş için eloğluna yalvaracağımıza (ki şu anda bu kanal çok sınırlı kullanılabildi) kendi ağacımızdan meyve yeriz. Öncelikle çok net devlet garantisi sağlanmalıdır. Tasarruf sahipleri böylece her gün kur takip etmektense dövizini banka yerine devletine verir, karşılığında önemli getiri sağlar. Dövizi de döviz kalır. 50 milyar dolarlık satış yapılsa ekonomide devrim olur, devlet düze çıkar, TL gerçek değerine kavuşur, faizle birlikte enflasyon düşer. Herkes nefes alır. Ne Amerika’sı ne Avrupa’sı bizi tehdit eder. Gül gibi geçinir gideriz…”

Batırel’in yazısının orjinali: