Ekonominin kader haftası

yazar:

kategori:

Türk ekonomisi çok önemli bir haftaya girdi. İki önemli gelişme Türk ekonomisinin kaderini belirleyecek.
Türkiye tarihin en ağır krizini yaşarken, çok önemli bir haftaya giriyor. 
Bu hafta oldukça önemli gelişmeler ekonomiye yön verecek.
En önemli gelişme Avrupa Birliği liderlerinin yapacağı toplantı gösteriliyor. 26 Eylül’de yapılancak olan liderler zirvesinde Türkiye’ye karşı yaptırım kararı görüşülecek. Türkiye’nin Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarından dolayı gündeme gelen yaptırım kararının çıkması Türkiye’nin Avrupa ile ticaretini kökten etkileyebileceği belirtiliyor. 
Ancak uzmanlar, özellikle Almanya’nın böyle bir karara imza atamıyacağı ve bu nedenle yaptırım kararının zayıf olduğunu öne sürüyorlar.
MERKEZ TOPLANTISI
Ekonominin kaderini belirleyecek ikinci önemli gelişme Merkez Bankası’nda. Merkez Bankası toplantısı Türk Lirası’nın kaderini belirleyecek. 24 Eylül’de yapılacak olan toplantıda piyasa  Merkez Bankası’nın dövize karşı faiz silahını çekmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın en az 2 puan faiz arttırabileceği yönünde beklentiler hakim. Merkez Bankası’nın faiz arttırması halinde dövizde gevşeme bekleniyor. 
Merkez’in yine faiz arttırım yerine örtülü faiz arttırım yoluna gitmesinin dövizde yükselişe neden olabileceği de belirtiliyor.