Merkez’ in gerginliği CDS’ i de etkiledi

yazar:

kategori:

Merkez Bankası’nın bugün vereceği faiz kararı Türkiye’nin risk sigortası CDS’leri de etkiliyor. Olumsuz beklentiler Türkiye’nin CDS’ nin 589’a yükselmesine neden oldu.
Türkiye’de nefesler tutuldu ve Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararını bekliyor. Merkez Bankası’nın saat 14.00’de yapacağı açıklama piyasalarda gerginliğe neden oluyor.Dolar 7.704 TL’den işlem görürken Türkiye’nin CDS’lerinde yükseliş yaşanıyor.  Türkiye’nin risk sigortası olarak tanımlanan CDS’ler 589’a kadar yükseldi.  Merkez Bankası’nın faiz arttırım kararı vermesi halinde düşmesi bekleniyor. 
Şu ana kadar analistler Merkez Bankası’nın faiz arttırımına gitmeyeceği yolunda bir beklenti içindeler. Ancak bazı analistler ise 200 baz puana kadar artış bekliyorlar.
FAİZ ARTARSA NE OLUR?
Merkez Bankası’nın şu ana kadar eksi faiz uygulaması nedeniyle para dövizi yöneliyor. Çünkü aylık enflasyon yüzde 12’in üzerinde olmasına rağmen faiz oranı 8.45 seviyesinde.  Bu nedenle Merkez’in faiz arttırması paranın yeniden dövizden faize yönelmesine neden olacak.