Kredi faizi mevduattan daha hızlı artıyor

yazar:

kategori:

Bankalar mevduata verdikleri faizi düşük tutarken kredi faizlerini daha sert yükseltiyor.Ticari kredilere uygulanan mevduat spreadi TL için yüzde 4,21 hesaplanırken dolar ve Euro için sırasıyla yüzde 2,37 ve yüzde 2,23 oldu.
Ticari kredilere uygulanan mevduat spreadi TL için yüzde 4,21 hesaplanırken dolar ve Euro için sırasıyla yüzde 2,37 ve yüzde 2,23 oldu. TL ticari kredilerdeki mevduat spread’i dolar ve Euro kredilere uygulanan spread’in üç haftadır yukarısında seyrediyor. Analistler faizlerin yüksek olduğu dönemlerde bankaların kredilere uyguladıkları faiz oranının mevduata uyguladıkları faiz oranıyla farkının arttığına dikkat çekiyor. Analistler bu durumu bankaların faiz artışlarını mevduattan önce kredilere yansıttıkları şeklinde yorumluyor.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımlarına devam ederek dün 2 Kasım vadeli repo ihalesi açtı. Cuma ayı itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 11,32 seviyesine yükselmişti. Merkez Bankası’nın adımlarıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 11,75 seviyesine kadar gelmesi bekleniyor

Kaynak: Dunya