Bankacılık ve Vefa

Duayen bankacı Deniz Ateş yazıyor: TEB’ in İzmir şubesini gördünüz mü? 
Vefa;
Şimdi TEB bankası İzmir şubesindeyim, sizin de yolunuz düşerse uğrayın. Mesleğimizin ne kadar saygın yapıldığının en güzel vefa örneğini bu şubede göreceksiniz.
Sahiden bir bankacıysanız TEB İzmir Şubesi’ni gezmelisiniz.
Binanın tarihi dokusu sizi büyüleyecektir, beni çok etkilemiştir, bir arkadaşım için gittiğim o tarihi şube.
İstanbul’lu olarak başka hangi şehre gitseniz Yahya Kemal’in söylediği gibi “ en güzel tarafı İstanbul’a dönmek” demeyeceğiniz tek yer sanırım İzmir olacaktır.
Ben İstanbul’a dönmek hiç istemem bu şehre geldiğimde. Diğer her gittiğim yerden ise geri çağırmıştır beni İstanbul.
Çok saygın bankalarımızın, çok tarihi binalarda şubesi olduğunu biliyorum. Bu şubeyi özel kılan bankayı başka sermaye grupları almış olsa da; 2010 yılında vefat eden, İzmir’li duayen bankacı ve TEB Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Taranto’nun anısının yaşatıldığını görmek, mesleğimizin ne kadar itibarlı yapıldığına en iyi örnektir. Toprağı bol olsun Rafael Taranto’nun masasında bir kırmızı kurumuş gül dalını görürsünüz. Her bankacının bu eski meslek büyüğünün önünde  saygıyla eğileceği bir müzedir o bankanın İzmir Şubesi. En iyi vefa örneğidir. Hep daim olsun, teşekkürler emeği geçenlere bu güzel saygın odayı korudukları için. 
Bankalar büyük kurumsal yapılar olmasına rağmen; bir başka vefa örneğini Anadolu Bankası’nda görürsünüz. Kurucuları rahmetli Hamdi BAŞARAN’ın fotoğrafı hemen sizi karşılar. Her çalışanın bankanın kurucusu için hayır duası ederek başladığı bir bankadır Anadolu Bankası. Kurumsal yapı olsalar da, kurucularını yaşatan vefa örneğidir sektörümüzde. 
Vefa çok önemlidir çalışanın vefalı olması her kurum için en önemli değerdir. Sizin de bildiğiniz ne güzel örnekler vardır aklınıza gelen; bizim sektörümüz en saygın iş koludur. Bankacılık en saygın iş koludur siz de bana katılıyorsunuz değil mi?
Bir örnek daha isterseniz...İş Bankası var hemen aklımıza gelen. Hem güzel cennet ülkemizin hem de bu değerli bankanın kurucusu Atamızı her yıl saygıyla anması ne güzel örnektir. 
Vefa çok önemlidir bankacılıkta, ilk kredisini aldığı bankadan kopmayan nice büyük sanayi kuruluşu vardır, asla başka bankaya randevu vermeyen. Değer bilenlerdir onlar. Sayenizde biz buralara geldik derler bankacılarına.
Bakmayın siz “yirmi yıllık çalışan kalmayacak” diye değerli çalışanlarını sokağa attıklarına. Ya da izin vermeyerek sonra da toplu izin kullanacaksın dediklerine. Vefa önemlidir bizim sektörümüzde.
Cep telefonu satış mağazası dizaynı ile bankacılık yapılamayacağını da öğretir aslında bizlere. Hatalı verilen kararların müşteri kayıplarına yol açtığını, aktif müşteri sayısının düştüğünü anlatmanın zor olacağını da gösterir “vefa” anlayanlara.
Bankacılık rakam işi değil insan işidir aslında.
Biri çıkar hatırlatıverir vefasızlıkları…sosyal medyanın kemiği yok! ( Paramedya’nın hiç yok ...) 
Yazı bitti izninizle ben de, Neşat Ertaş’ın “Vefasız Yar Aşkına” parçasını ustaya saygıyla dinleyeceğim. 
https://www.youtube.com/watch?v=tGrTakhsr34
 
— 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com