Goldman Sachs ‘a Kirli Para cezası!

yazar:

kategori:

Goldman Sachs, belgesellere konu olan Malezya skandalı ile ilgili olarak,  düzenleyicilere 2,9 milyar dolardan fazla ödeme yapmayı kabul etti.
Goldman Sachs  , uluslararası finans skandalındaki rolüne ilişkin soruşturmaları çözmek için ABD yolsuzlukla mücadele yasasını ihlal etmenin rekor cezası da dahil olmak üzere, dünya çapındaki düzenleyicilere 2,9 milyar dolardan fazla ödeme yapmayı kabul etti.
Bankanın ana şirketi, ABD Adalet Bakanlığı ile belirli ticari faaliyetlerden çıkmak zorunda kalmamak için ertelenmiş bir kovuşturma sözleşmesi imzaladı. Perşembe günü erken saatlerde, bankanın Malezya yan kuruluşu, 1MDB fiyaskosundaki rolünden dolayı suçunu resmen kabul etti ve Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Yasasını ihlal etmek için tek bir komplo olduğunu kabul etti.
Adalet Bakanlığı Ceza Dairesinden Başsavcı Yardımcısı Brian C. Rabbitt yaptığı açıklamada, “Goldman Sachs bugün, yüksek rütbeli yabancı yetkililere 1MDB ile ilgili kazançlı sigorta ve diğer işleri elde etmeleri için rüşvet verme komplosundaki rolünün sorumluluğunu kabul etti” dedi.
Anlaşma, iki yıl önce selefi Lloyd Blankfein’den görevi devraldığından beri CEO David Solomon’un üzerine düşen bir sorunu çözüyor. Goldman, yozlaşmış bir Malezyalı finansçının , ülke ekonomisinin inşasına yardımcı olması gereken 6.5 milyar dolarlık 1MDB kalkınma fonundan milyarlarca dolar çalmasına yardım etmekle suçlandı .
Bunun yerine, 1MDB fonlarının Malezyalı finansör Low Taek Jho tarafından 250 milyon dolarlık bir yat, Martin Scorsese’nin filmi “The Wolf of Wall Street” ve dünyanın dört bir yanındaki mülkleri de dahil olmak üzere epik bir harcama çılgınlığını finanse etmek için kullanıldığı iddia ediliyor. Goldman bankacıları, 2012 ve 2013 yıllarında 1MDB’yi finanse eden tahvil işlemlerini kolaylaştırmak için yaklaşık 600 milyon dolar ücret topladılar, sabit gelirli profesyonellerin söylediği gibi bu miktar alışılmadık derecede yüksek.