HSBC’ de Türk bankaları gibi çalışacak!

yazar:

kategori:

Yüksek faiz uygulaması ile karı 3.çeyrekte yüzde 35 düşen HSBC, strateji değiştiriyor.
Avrupa’nın en büyük bankası HSBC Holdings , ana gelir kaynağını faiz gelirinden işlem ve komisyon gelirlerine dönüştürerek, iş modelinde pandemi kaynaklı bir revizyona gideceğini belirtti.
Üçüncü çeyrek bilançosunu açıklayan HSBC’nin vergi öncesi kârı %35 düşüşle 3.1 milyar dolar indi, ancak sorunlu kredi karşılıklarının azalmasına paralel olarak 2.07 milyar dolar olan beklentileri aştı.
SBC küçülme planlarını hızlandırdığını ve maliyetleri daha önceki hedeflerin de altında indireceğini açıkladı. Uzun zamandır 1.5 trilyondan fazla büyüklüğü olan mevduat hesabından faiz geliri elde etmekle övünen HSBC’nin planladığı iş modeli değişikliği bankanın şu ana kadarki en büyük stratejik değişikliklerinden biri olacak.
Dünya genelinde faiz oranlarının dibe vurduğu, hatta negatife döndüğü bir ortamda, mevduat sahiplerine yaptığı faiz ödemesine kıyasla kredi borçlularından daha fazla faiz ücreti almakta zorlanan HSBC, net faiz gelirlerinin baskı altında kalabileceği konusunda daha önce uyarıda bulunmuştu. HSBC, bankacılık sektöründe emsali görüşmemiş bir uygulamaya gidebileceğini belirterek, vadesiz mevduat hesaplarından işletme ücreti tahsis edebileceğini açıkladı.
Bankanın CFO’su Ewen Stevenson, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bazı pazarlarda temel bankacılık hizmetlerini ücretli hale getirmeyi düşüneceğiz. Mevcut ortamda çok sayıda müşterimizin (hesapları) para kaybetmemize neden oluyor” dedi.