Ünlü ekonomi profesörü de dolandırıldı

yazar:

kategori:

Sanal dolandırıcılıkla büyük mücadele veren BDDK’nın adını kullananlar bu kez ünlü ekonomi profesörü Seyfettin Gürsel’i dolandırdı.
Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, piyasaların yakından tanıdığı bir isim olan prof.Seyfettin Gürsel telefon dolandırıcıları tarafından dolandırıldı. 
Olayın en ilginç boyutu ise bu tür dolandırıcılık olayı ile ilgili büyük mücadele veren BDDK’nın adının kullanılması oldu.
Dolandırıcılık şöyle gelişti:
Ünlü hocayı arayan dolandırıcılar kendilerini BDDK yetkilisi olarak tanıtarak, geçmiş dönem FET ve havale işlemlerinden dolanı 1325 TL’nin hesabına aktarılacağını söyler. TC ve kimlik bilgilerini isteyen dolandırıcı bunları aldıktan sonra anne kızlık soyadının bazı harflerini ister ve cebine bir sms geleceğini söyler. SMS gelir ve Prof. Gürsel bu mesajı okurken eşi şüphelenir ve dolandırıcılar telefonu kapatır.
Kısa süre sonra bu kez yeni bir telefon alır ve karşıdaki kişi kendini banka güvenlik görevlisi olarak tanıtır.“Seyfettin Bey, az önce bir dolandırıcılık girişimine maruz kaldınız. Dolandırıcıların yaptığı işlemlerin iptalini sağlayacağız” der. Seyfettin Hoca zaten az önce dolandırıcılık girişiminden emin olduğu için karşısındaki güvenlik görevlisinin aramasından memnun kalmıştır. Güvenlik görevlisi “Ne yazık ki hesabınızdan birkaç işlem yapılmış. Şimdi bu işlemleri iptal etmeye çalışacağız” der. Seyfettin Hoca işlemlerin iptal edileceğine sevinir.
Telefondaki şahıs bir elektrik firmasına Seyfettin Hoca’nın hesabından iki ayrı işlemle yaklaşık 24 bin lira ödeme yapıldığı söyler. Bu iki işlemin iptali için şifre doğrulama işlemine geçer. Önce yaklaşık 19 bin lira için bir şifre yolladığını belirtir. Hoca telefonuna gelen şifreyi paylaşır. Sonra da yaklaşık 5 bin lira için yeni bir şifre yolladığını beyan eder. Hoca bu şifreyi de paylaşır. Yeni bir şifre daha paylaşacağını beyan edince, Seyfettin Hoca şüphelenir. Son şifreyi paylaşmayıp telefonu kapatır.
GEÇ ANLADI
Seyfettin Gürsel bizzat bankasını arar. Olayı anlatır. Acı gerçekle yüzleşir. Asıl dolandırıcılık ‘sözde’ güvenlik yetkilisi aradığında gerçekleşmiştir. Doğru olan tek şey, Seyfettin Gürsel’in hesabından bir elektrik şirketine yaklaşık 24 bin lira aktarıldığıdır. Muhtemelen bu elektrik şirketinin bir müşterisinin borcu Hoca’dan alınan parayla kapatılmıştır. Burada dolandırıcılar borcun daha düşük bir kısmını ise borçlu kişiden nakit olarak almıştır.