Sorunlu kredilerin yüzde 89’u ticari

yazar:

kategori:

Banka bilançolarında 2. ve 3. grup olarak sınıflandırılmış kredilerin içinde KOBİ, ticari ve kurumsal nitelikli kredilerin payı artıyor.
Tahsili gecikmiş alacaklarda (TGA) kurumsal ticari kredilerin payı arttı. Banka bilançolarında yakın izleme olarak nitelendirilen 2. grup ve tahsil imkanı kısıtlı olarak nitelendirilen 3. grup olarak sınıflandırılmış kredilerde ticari ve kurumsal nitelikli alacakların payı yüzde 89’a yükseldi.
Pandemi sürecinde finansal sıkıntıların hafifletilmesine yönelik olarak, takibe dönüşümde sürelerin 180 güne kadar uzatılması TGA oranını aşağı çekti.
Diğer sektörler gibi varlık yönetim sektörünün de salgından etkilendiğini belirten Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Sezin Ünlüdoğan, bu dönemde alınan kararlarla TGA satışlarının azaldığına işaret etti. Ünlüdoğan, “2019 yılında yaklaşık 10 milyar TL’lik bir satış olduğunu göz önünde bulundurursak, 2020 yılında satışların neredeyse durma noktasına geldiğini söyleyebiliriz” dedi. Dünyanın her yerinde olduğu gibi salgının etkilerini en aza indirmek için Türkiye’de de tahsili gecikmiş alacak (TGA) yönetiminde değişikliğe gidildi. İşletmelerin pandemi döneminde finansal sıkıntıların büyümemesi için bankaların kredileri tahsili gecikmiş alacak olarak sınıflandırma süreleri 180 güne kadar uzatıldı. Bu da takibe düşen alacak oranının da gerilemesini sağladı. Ancak bu adımlar bile işletmeleri rahatlatmaya yetmemiş görünüyor.
Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Sezin Ünlüdoğan, bankaların bilançolarındaki TGA’lara bakıldığında kredilerin niteliğinde bir değişim yaşandığını belirterek banka bilançolarında yakın izleme olarak nitelendirilen 2. grup ve tahsil imkanı kısıtlı olarak nitelendirilen 3. grup olarak sınıflandırılmış kredilerin içinde KOBİ, ticari ve kurumsal nitelikli kredilerin payının arttığını vurguladı. Ünlüdoğan, TGA stokunun ve yakın izlemedeki kredilerin yüzde 89’unun KOBİ, ticari ve kurumsal nitelikli kredilerden oluştuğunu vurguladı.

Kaynak: Dünya