İşte Dolarcı şehirler

yazar:

kategori:

Yabancı para tasarruf oranı Nevşehir’de yüzde 68’e, Aksaray’da yüzde 67’ye, Yozgat ve Kayseri’de yüzde 65’e ulaştı. Bu yıl en hızlı döviz biriktiren il ise Çankırı oldu.
en dövizci illerin milliyetçi ve muhafazakar yapısı ile bilinen İç Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaştığı görülüyor. Nevşehir, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 68 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alıyor. Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranı Aksaray’da yüzde 67, Yozgat ve Kayseri’de yüzde 65, Kırşehir ve Kütahya’da yüzde 63’e çıkıyor.
Sadece bireylerde değil, şirketlerde de dövize geçiş hızlanınca, yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında ocak-eylül aylarını kapsayan 9 ayda 24.1 milyar dolar artış meydana geldi. 2019 sonu ve 2020 Eylül dönemlerine ait dolar kuru ile hesaplandığında döviz mevduatı en az artan il yüzde 3.4 ile İstanbul oldu. Toplam döviz mevduatlarının yüzde 49.4’ü (107.3 milyar dolar) İstanbul’da bulunuyor. 2020’de en hızlı döviz biriktiren il yüzde 56 ile Çankırı. 81 il arasında yalnızca Mardin’de döviz hesaplarında yüzde 3.7’lik azalış görülüyor.