Türkiye’ye garip para girişi yeniden başladı dolar düşüyor

yazar:

kategori:

Berat Albayrak’ın istifasından bir kaç gün önce başlayan para giriş, bu akşam üstü yeniden hızlandı. Para girişini ifade eden MSCI Turkey EFT Endeksi yükseliyor. Dolar ise yüzde 1’in üzerinde düştü.
Son bir yıldır hemen hemen hiç giriş yapmayan yabancı fonlar Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. 2 Kasım tarihi itibariyle Türkiye’ye başlaşyan para girişi, son iki gündür durmuştu. Ancak bu gün akşam saatlerinden itibaren, para girişini ifade eden MSCI Turkey EFT Endeksi yeniden yükselmeye başladı.
Para girişi ile birlikte dolar yüzde 1’e yakın düştü. Düşüşün yarında devam etmesi bekliniyor. 
MSCI Turkey EFT Endeksi nedir?
Morgan Stanley Capital International (MSCI) endeksleri, ilk olarak ABD dışındaki piyasalar için küresel sermayenin performansını ölçmek amacıyla 1968 yılında capital international endeksleri (uluslararası sermaye endeksleri) olarak tasarlanmıştır. Daha sonra 1986 yılında uluslararası sermaye endekslerinin Morgan Stanley tarafından lisansları devralınmış ve MSCI endeksi olarak popüler olmuştur.
MSCI endekslerinin 1980’li yıllara gelindiğinde kullanımı çok yaygınlaşmış ve önemli referans endeksler arasında kabul edilerek ABD dışındaki piyasalar için izlenen birincil endeksler arasında yerini almıştır.
2004 yılında Barra şirketi tarafından satın alınmasıyla birlikte MSCI indeksleri, MSCI Barra endeksleri olarak izlenmeye başlanmış ve 2007 yılında halka arz olarak kamu şirketi yapısına dönüşmüştür.
Küresel sermayenin performansını ölçmek amacıyla ilk etapta tasarlanan MSCI endeksleri, bugün MSCI ABD Index, MSCI EACWI Index,  MSCI World Index, MSCI EAFE Index, MSCI Emerging Market Index (gelişmekte olan piyasalar endeksi), MSCI Turkey Index gibi birçok kriterlere göre çeşitlendirilmiş ve geliştirilmiştir. (Kaynak: gcmforex.com)