Yeni Yüzyılın Şirketleri hangileri?

Apple, Amazon, Alfabet, Microsoft .. Bir çok yatırımcının gençliğinde olmayan, şimdiki dünyanın en büyük beş şirketinin piyasa değeri ; en büyük beş ekonominin (GSYH) nın yüzde 20 si..Şimdilik  tabi ki.. Tayfun Oral yazıyor:
Oksijen Felaketi…
Atmosferin  yüzde 20’sini meydana getiren oksijenin, 3,5 milyar yıl önce bakteriler tarafından fotosentez yoluyla üretildikten sonra atmosfere sızdığı biliniyor. Araştırmacılar, Güney Afrika’da, üç milyar yaşındaki toprak örneklerinde  yaptıkları incelemede atmosferik oksijenin varlığını belirlemişler.Bu  bulgu, canlıların evriminde bir dönüm noktası olan oksijene dayalı (aerobik) yaşamın, o zamanlar başladığını gösteriyor.
Malum, fotosentez; organizmaların karbondioksit ve su kullanarak (Güneş’ten gelen) ışık enerjisini, yaşamları için gereken süreçlerde kullandıkları, kimyasal enerjiye çevirmelerine deniyor. 
Oksijen, bu sürecin “ atık “ürünü. Oksijeni üretense; 3.5 milyar yıl kadar önce ortaya çıkan ve siyanobakter (cyanobacteria) diye adlandırılan, deniz suyu, tatlı su, kara, toprak, ıslak kaya gibi her çeşit ortamda yaşayabilen bakteri kolonileri.
Camianın, topyekün ve harmoni içinde  içinde, atık olarak ürettikleri oksijen; deniz diplerinde ,orada burada  doyum noktasına ulaşıp daha fazla oksijen soğurulamayınca, uçup atmosferde birikmeye başlamış … O zamana kadar evrilebilmiş “an-aerobik” (oksijen tüketmeyen) canlılar kendilerini yok edenene kadar  “oksijen“ yani, kendi zehirlerini üretmişler, hırsla  hep daha da  hırsla  … İşte bu hadiseye, paleontologlarca “Oksijen Felaketi” adı konulmuş..
Aerobik..
“Aerobik “ sözcüğü ; bizim jenerasyonun aklına, dönemin “sporsever gençliği “ olarak ; “Jane Fonda” ve “Yasemin Evcim “ kliplerini getirir… Ertesi gün, derbi maçı kıvamında pozisyon tartışabilecek kadar güncel olabilmek için, gecenin körüne kadar uykusuz kalan  bir gençlik peydah olmuştur, o zamanlar …Klibin başından itibaren fonda duyulan, “How Gee “ parçasının şu anda, orta yaşını biraz geçmiş  o zamanın Türk gençliği üzerindeki etkisini bilse, şarkının sahibi “ Black Machine “grubu, komple  memlekette oturma izni başvurusu yapardı eminim..  “dı rıt , dı rı dıt, dı rıt dı rı dıt …
“Aerobik canlı” ise , ” bizim bildiğimizin dışında  “ ; oksijen soluyarak yaşayabilen  canlı türüne verilen isim ..Yani, iki ayakla yürüyebilen, düşünebilen.  ( yada kendini öyle zanneden ! ), hırs küpü …Biz gibi .. Şu sıralar; düşünebilen ve yaşayan en gelişmiş aerobik canlı türü, olarak, dünyanın oksijenini bitirmeye  hunharca çalışmamız durumundan bir çıkarım elde ettik mi ? Haydi tempo.. “ dı rıt ,dı rı dıt ,dı rıt dı rı rıt ..“ 
Yoksa şu sıralar, “an-aerobik “  bir  ekip yedek kulübesinde  yerimize geçmek için ısınıyor mu acaba ?..
Dünyanın “ beş kitlesel yokoluşa “ şahit olduğunu, muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur. Bu, doğrudan fosil kayıtlarından çıkarılmış, resmi olmayan bir rakam. Her şeyi göstermekten de uzak…
Antik kayalardan elde edilen bulgular, gezegenimizin tarihindeki en eski yok oluşun; 2 milyar yıldan uzun bir süre önce, çok büyük ihtimalle tek hücreli canlılar arasında meydana geldiğini ortaya seriyor. 
Yeni Yüzyılın Şirketleri…
Yaşam döngüsü; optimum seviyenin üzerinde büyüdükçe, kendini yok eden bir süreç başlıyor … Şirketlerde de olan bu …Baksanıza, bir tarafta dünya devi yılların rakipsiz “Boing” yok olma sürecine girmeme mücadelesi yaparken , 5-10 yıl önce esamesi okunmayan şirketler, küresel  ekonominin  yüzde yirmilerine ulaştı..
Apple, Amazon, Alfabet, Microsoft …bizim gençliğimizde olmayan, şimdiki dünyanın en büyük beş şirketinin piyasa değeri ; en büyük beş ekonominin (GSYH) nın yüzde 20 si..Şimdilik  tabiki .. Apple hisseleri 2020’nin başından bu yana yüzde 45 oranında değer kazandı..Böyle bakınca ; önümüzdeki yirmi yıl hangi şirketler kendini zehirleyecek acaba ?
İçinde bulunduğumuz 21 yüzyılın   neredeyse ilk çeyreği bitmek üzere . Farkında mısınız  obez şirketler, yavaştan yerlerini  geleceğin obez şirketlerine bırakıyorlar ..
Nefis bir portföy yeniden yapılandırma  dönemi içindeyiz ..Önümüzdeki 10 yıl borsalar yüz yıllık fırsatlar verecek .. Atletik, açık fikirli ,bilgiye dayalı yönetilen, değişen yaşam stil ve formlarını doğru öngören şirketler zamanı ..Sanayi devriminin  sonu, bilgi devriminin başlangıcı ..
Her yatırımcıya nasip olmayacak bir dönem .. 
Bırakın eskinin borsa gurularını okumayı ..
Bilgiye dayalı yatırım ve esnek beyin ile “ kendi gurunuz “ olma zamanı …